Kind met allergie ook vaker gepest

doorElke De Pourcqop 27/12/2012

Kinderen met allergieën moeten niet alleen de extra bezorgdheid van hun ouders verdragen, ook op school lopen ze in de kijker. Op een negatieve manier: 30 procent van allergiekinderen wordt gepest omwille van hun allergie. De ouders zijn zich daar maar in de helft van de gevallen van bewust. Dat staat in het valkblad Pediatrics.

251 families met allergische kinderen werkten mee aan het onderzoek van dr. Eyal Shemesh, lid van de afdeling gedrags- en ontwikkelingsgezondheid aan het Department of Pediatrics at Mount Sinai Medical Center in New York.

Gemakkelijk slachtoffer
45 procent van de kinderen tussen 8 en 17 jaar meldde gepest te zijn geweest, voor ruim 3 op tien kwam dat door hun voedselallergie. Het pesten kwam het vaakst voor op school en bestond vooral op het voorhouden van de voeding waar het kind allergisch aan is, hem dwingen de voeding aan te raken of voeding naar hem te gooien.

"Ze zijn een gemakkelijk slachtoffer. Het enige wat je moet doen om hen te intimideren is een stukje pinda voorhouden", aldus professor Shemesh.


Weinig verrassend had de mate van pesten een invloed op de levenskwaliteit: hoe meer gepest, hoe slechter de kinderen zich voelden. Opvallend: als hun ouders ervan weten, dat verbetert dat de levenskwaliteit voor de kinderen. Dat is slechts bij de helft van de pesterijen het geval.

Ouders en dokters
"Ouders kunnen dus wel helpen. Maar wat ze niet moeten doen is op een alarmerende toon vragen: "Vallen de kinderen op school je lastig? Vallen ze je lastig over de allergie?""

Shemesh ziet ook een rol voor kinderartsen en specialisten, die zich meer bewust moeten zijn van de link tussen pesten en allergieën. "Ze moeten niet denken dat kinderen er niet met hen over durven of willen praten. Studies tonen aan dat ze dat wel doen."