Kinderen krijgen te weinig (goede) vetten binnen

doorEllen Provoostop 24/12/2015

Als ouder wil je het beste voor je kind, en vetrijke snacks en maaltijden horen daar niet bij, toch? Onderzoek aan de Universiteit van Brussel heeft aangetoond dat kinderen echter te weinig essentiële vetten opnemen uit vrees voor overgewicht, net nu wetenschappers zeggen dat de juiste vetten belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel bevestigt dat de calorie-inname uit vetten bij onze peuters en kleuters (12 tot 36 maand) onder de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 35 à 40 procent ligt. Het feit dat heel wat Belgische kinderen met overgewicht worstelen, ligt niet aan de opname van vet, ontdekten de onderzoekers. Maar dus wel aan het overaanbod van eiwitten en suikers, wat wél de oorzaak van het overgewicht is.

Er schort ook iets aan de kwaliteit van de vetten die onze kinderen binnenkrijgen. De belangrijkste en meest voor de hand liggende vetbron bij kinderen tussen 6 en 12 maanden is melk. Een tweede, maar veel kleinere bron zijn de bak- of smeervetten, onmiddellijk gevolgd door koeken, zoetigheden en vlees. Naarmate het kindje ouder wordt - komen koeken en zoetigheden op de eerste plaats als vetbron te staan, gevolgd door vlees en pas daarna door smeer- en bereidingsvetten.

Vetten hebben een slecht imago, maar niet alle types zijn slecht voor je. Ons lichaam heeft onverzadigde vetten nodig, vetzuren als omega 6 en omega 3 zijn immers erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken, daarom is het van belang dat je er voldoende van op het menu zet.

Plantaardige oliën als koolzaad-, soja-, tarwekiem-, zonnebloem-of notenolie zijn een goede bron van deze vetten. Maar je vindt ze bijvoorbeeld ook in vette vis.