Koffieverslaving officieel erkend als mentale stoornis

doorRedactieop 29/05/2013

Een overdosis cafeïne is de nieuwste mentale stoornis die werd opgenomen in een officiële lijst voor Amerikaanse psychiaters. Experts waarschuwen voor de gevolgen van een zogenaamde intoxicatie van cafeïne en vergelijken dit met andere drugs als alcohol en cannabis.

Symptomen van deze stoornis houden rusteloosheid, zenuwachtigheid, een rood gelaat, verontruste darmen, spierspasmen, warrig taalgebruik, slapeloosheid, snelle en onregelmatige hartslag in. De gevolgen van de mentale impact van een overdosis cafeïne staan vanaf nu beschreven in de lijst van mentale stoornissen die samengesteld wordt door de 'Amerikaanse Pscychiatrische Associatie'.

Ontwenning
De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders is een gids voor professionals als psychologen, sociaal werkers, verpleegsters, therapeuten en begeleiders beroep op kunnen doen. Een overdosis cafeïne werd in het verleden ook al opgenomen als een stoornis in de lijst, maar in deze editie wordt het ook in verband gebracht met ontwenningsverschijnselen. Dit zijn onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen en een slecht humeur. Met andere woorden psychiaters menen nu dat je echt lichamelijk afhankelijk kunt worden van koffie en dat je hier dus verslaafd aan kunt raken.

Koffie = drug
Alan Budney die aan het naslagwerk meehielp: "Cafeïne is aanvaard in de maatschappij. Er zijn genoeg redenen waarom je dit type van verslaving ernstig moet behandelen, ook al is dit een van de meest controversiële 'aandoeningen' die we al behandeld hebben." Cafeïne wordt beschouwd als een van de vaakst gebruikte drugs in de wereld die het gedrag kunnen beïnvloeden. Andere krachtige chemische stoffen die in dezelfde categorie worden geplaatst zijn alcohol, nicotine, cannabis, hallucinogenen en andere stoffen die het brein kunnen veranderen.