Kwart van tieners heeft gescheiden ouders

doorRedactieop 05/05/2010

Een op de vier leerlingen in de derde graad van het secundair onderwijs heeft gescheiden ouders. Bij kleuters is dat een op de tien. Voor scholen en leraren is omgaan met verschillende gezinsvormen en veranderende gezinssituaties van leerlingen niet evident.

Stiefouders
Vijf tot zeven procent van de gezinnen is immers nieuw samengesteld en 9,5 tot tien procent van de kinderen leeft in een gezin met een stiefouder. Bovendien is elf procent van de vrouwen tussen 40 en 44 jaar alleenstaande moeder. Bij de mannen in die leeftijdscategorie is slechts twee procent alleenstaand.

Kleine dingen
"Respect en begrip zijn de sleutelwoorden bij het omgaan met veranderende gezinssituatues", zegt professor schoolpschychologie Hilde Colpin). "Dat uit zich al in kleine dingen, bijvoorbeeld het aantal nieuwjaarsbrieven laten kiezen of didactisch materiaal gebruiken waarin verschillende gezinsvormen aan bod komen. Voor de school biedt een gezinsbeleid een kader om op terug te vallen bij problemen of misverstanden." Een gezinsbeleid moet bijvoorbeeld een antwoord geven op situaties met ouders die geen bezoekrecht hebben, maar hun kind komen ophalen.

Om te testen hoe gezinsvriendelijk hun school is, verspreidt Klasse een gratis stappenplan en brochure rond 'Gezinsvormen' onder 200.000 leraren. (belga/ep)