Lachen is gezond en wel om deze redenen

doorTVop 27/08/2014

Een glimlach kan je dag goedmaken, hoor je wel eens zeggen. Daarnaast is lachen gewoon erg gezond en heeft het veel voordelen voor je gemoed én lichaam. Ontdek hier waarom je vandaag je lachspieren best nog wat extra aan het werk zet.

Hoewel je verwacht dat grapjes de voornaamste bron van een gemeende lach zijn, blijkt interactie met andere mensen je al gelukkig te maken. Tijdens het praten met je vrienden, collega's, kennissen of bij een toevallige ontmoeting is er altijd wel plaats voor een luchtig gesprek en glimlach je vaak al vanzelf. Die conversaties leveren bovendien nog enkele andere voordelen op. Zo ervaar je bijvoorbeeld minder stress wanneer je ontspannen aan het praten en lachen bent. Niveaus van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, nemen namelijk af tijdens lachbuien. Wanneer er te veel stresshormonen door je lichaam gieren, wordt bovendien je immuunsysteem onderdrukt en ben je makkelijker vatbaar voor infecties, ziektes en een slechte gezondheid.

Lachen is daarnaast een goede manier om om te gaan met onverwachte gebeurtenissen in het leven en helpt ons relativeren: zo kunnen we niet beslissen wat er gebeurt in ons leven maar kunnen we er wel voor kiezen om het op een positieve manier te omarmen. Wie kiest voor een gepaste reactie, door bijvoorbeeld te lachen en de positieve punten van een gebeurtenis op een rijtje te zetten, beschermt zijn lichaam en geest en geeft andere mensen een comfortabel gevoel.

Zelfs ernstige gebeurtenissen, zoals een hartaanval, kunnen deels verholpen worden door regelmatig te giechelen. Door de verhoogde bloedsomloop en de grotere zuurstofvoorziening, kan lachen een krachtige bondgenoot zijn in de strijd tegen hart-en vaatziekten. Tien tot vijftien minuten lachen per dag zorgt er bovendien voor dat je wat extra calorieën verbrandt. Zo worden er in je gezicht alleen al meer dan vijftien verschillende spieren aan het werk gezet, maar worden ook de rest van je lichaamsspieren op een leuke manier getraind.

Moet jij ook soms lachen wanneer je pijn hebt? Dat komt omdat een lachreflex de beste natuurlijke pijnstiller is. Bovendien is het gratis en hoef je ervoor niet naar de apotheek te lopen, gelukkig maar! De goede gevoelens die veroorzaakt worden door het lachen, blijven vaak achteraf nog wat nazinderen waardoor je de pijn sneller vergeet en je een 'voldaan' gevoel hebt.