Lang borstvoeding geven: hoe voelen de vaders zich?

doorElke De Pourcqop 12/07/2012

Sinds de beruchte Time-cover, waar een model haar kleuterzoon voedt, wordt langdurige borstvoeding overal besproken. Borstvoeding wordt aangeraden voor minstens 6 maanden. Door werk vinden vele vrouwen het moeilijk voorbij de drie maanden te geraken, als ze al zover geraken. Andere vrouwen doen het tegengestelde: zij geven jarenlang borstvoeding. Gezond voor het kind, en het versterkt de band tussen de moeder en haar afstammelingen. Maar wat vindt de vader ervan?

 "Toen Vicky borstvoeding wilde geven aan ons derde kind, was ik helemaal mee. Wij wilden ook de jongste alle voordelen meegeven", getuigt James in de Daily Mail. "Toen ze drie jaar later nog borstvoeding gaf, werd het moeilijk. Je voelt je niet meer zo intiem met je vrouw. Haar lichaam was verboden terrein zolang ze nog borstvoeding gaf."

"Ik steunde haar beslissing wel, maar ik voelde me ook uitgesloten. Als vader is het sowieso al moeilijker of een band te krijgen met je kinderen, omdat de borstvoedingsband zo sterk en exclusief is.Ik heb beslist om het niet aan mijn hart laten komen. Vicky kende geen schaamte maar vele mensen keken met walging naar een moeder die een kleuter de borst geeft."

"Bezitterig over de borsten"
Vicky, die werkt als borstvoedingsconsulente, moet toegeven nooit gepraat te hebben met haar man over zijn frustraties. "Het was mijn beslissing en die van mijn zoon om te blijven borstvoeden." Maar Vicky wist wel dat het niet altijd gemakkelijk was: "Zeker niet als Beanie tussen ons lag voor de borstvoeding."

"Sommige vrouwen vertellen me dat hun mannen zo'n lange borstvoeding maar niks vinden. Op een of andere manier zijn ze de borsten van hun vrouw van hen , en staat borstvoeding staat fysieke intimiteit."

Andere waarheid
Dat is een manier om het te bekijken, al wijst relatietherapeute Francine Kaye op een andere verklaring: "Sommige vrouwen gaan zo op in de liefde en zorg voor hun baby dat ze zich niet realiseren dat ze het intieme leven met hun partner verwaarlozen."

"Flesjes"
Eenzelfde verhaal bij Alexandra en Paul. Dochterlief Erin stopte vanzelf na 15 maanden, zoon Joseph bleef meer willen. Op vierjarige leeftijd kreeg hij nog altijd de borst. Iets waar Alexandra als voorstander van lange borstvoeding gelukkig mee was, maar Paul niet.

"Ik voelde me niet op mijn gemak", bekent hij. Hij vroeg aan zijn vrouw of ze niet wilde overschakelen op flesjes, zodat hij net zoveel tijd met zijn zoon kon doorbrengen als hij, maar dat wilde ze niet.

"Ik wil haar terug"
Ook Dominic is kritisch. "Beschaamd is niet het juiste woord, maar ik ben me er van bewust dat andere mensen vinden dat borstvoeding voor een ouder kind niet thuishoort op openbaar terrein. Ik ben blij dat mijn vrouw en kinderen zo'n goede band hebben, maar er komt een moment dat je weer wil dat alles was zoals voor de kinderen waren geboren.

"Ik weet dat Aurelija graag zo lang mogelijk wil borstvoeden, maar ik wil haar terug. En ik heb schrik dat de kinderen gepest zullen worden op school." Aurelija voedt haar twee dochters nog altijd: ze zijn 3 en 1 jaar oud.

"Schending van persoonlijke ruimte"
Een vader die alleen anoniem wilde reageren, is harder in zijn uitspraken. "Het is een afstotelijk idee, pervers en onnodig om een ouder kind te voeden. Het staat ons intiem leven in de weg. Dat mijn vrouw de baby voedt, vind ik maar normaal, maar als onze zoon zuigt, dan kan ik niet kijken. Ik haat hoe hij gewoon haar kleren opheft, de beha omhoogduwt, zodat hij kan eten. Voor mij is dat een schending van de persoonlijke ruimte."

Maar er zijn ook vaders die er geen probleem mee hebben, zoals Jonathan. Zijn drie kinderen (6, 3 en 1) worden nog altijd alledrie door hun moeder gevoed.

"Ik versta de kritieken wel, maar ik heb er geen probleem mee. Het heeft enkel een slechte invloed op je seksleven als je vindt dat de borsten enkel voor jou of enkel voor je kinderen zijn. Je moet gewoon delen: het is niet omdat ze gebruikt worden voor borstvoeding, dat ze geen seksuele functie kunnen hebben."

Inventiever zijn
Sam deelt zijn bed met zijn vrouw en zijn zoon. Hij zegt dat hun seksleven heel gezond is. "Je moet gewoon inventiever zijn."
Voorstanders zwaaien met voordelen voor het immuunsysteem voor de kinderen, de band met de moeder, het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Kleuters vragen niet zelden vooral om de moederborst als ze ziek, slaperig of verdrietig zijn, ze zien het als 'troost'.

Valkuil
Dat laatste is net iets waar psychologen ook een valkuil zien: "Als borstvoeding de enige manier wordt voor een kind om zich veilig te voelen, dan wordt het te afhankelijk. Voor kinderen die al speciale noden hebben, en dus een gemakkelijk mikpunt zijn voor pestkoppen, is het nog erger.

"Hoe laat ik haar stoppen?"
Ook voor mama's is het niet altijd gemakkelijk. Lang borstvoeden is verre van de norm, of toch niet in onze maatschappij, maar het plaatst wel druk op moeders om langer borstvoeding te geven. Goed voor het kind, maar niet altijd goed voor de moeder. Velen gaan al gebukt onder schuldgevoel omdat het niet lukt, infecties kregen en daardoor falen als moeder.

En als het wel lukt, hoe leer je dan je kind af om te voeden via de borst? Becky heeft dit probleem: haar zoon gaf ze borstvoeding tot 2,5 jaar. Haar dochter, ook 2,5 ondertussen, krijgt er maar niet genoeg van. Het lukt haar niet om dochterlief de borst af te leren.

"Ik heb het gevoel dat ik mijn steentje wel heb bijgedragen aan haar immuunsysteem, ten koste van het mijne. Ik ben moe en mijn weerstand is onbestaande. En het helpt de relatie met mijn partner niet echt. Bovendien is het beschamend, zo'n kleuter die in het openbaar luid 'borst' roep en haar honden onder je kleren steekt."

"Ik hou zielsveel van haar, maar ik zou willen dat ze een andere melkvoorraad vindt. Bij voorkeur in de koelkast."

Wil je nog wel bij hem zijn?
Francine Kaye gaat een stapje verder: "Als het niet meer dient om een kind te voorzien van alle voedingsstoffen, dan moet je je afvragen: zijn het de noden van het kind of die van de moeder die vervuld worden? En zeker als de man er niet honderd procent achter staat... misschien is het dan eerder het vermijden van een confrontatie met hem!"