Last van stress? Afwassen is de beste therapie

doorNina Dillenop 01/10/2015

Vergeet yoga of meditatie, de simpelste en toegankelijkste vorm van ontspanning is ... de afwas. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat deze dagelijkse huishoudelijke taak therapeutisch kan werken en het stressniveau naar beneden haalt, als je ze bij volle bewustzijn uitvoert. Daarnaast zou afwassen je zelfs kunnen inspireren.

De afwas is een dagelijks onderwerp van discussie in vele huishoudens, maar in plaats van je erover op te winden kan je er blijkbaar beter zo gefocust mogelijk aan beginnen.

Een experiment van de Florida State University liet een groep van 51 studenten de afwas doen. De ene helft van de groep kreeg de opdracht heel bewust afwassen. Ze kregen op voorhand een tekstje te lezen over de zintuiglijke ervaring die afwassen kan zijn: het gevoel van het sponsje, de geur van de zeep, ... De andere groep moest de taak eenvoudigweg zo snel mogelijk uitvoeren, en zij kregen een tekst te lezen met praktische afwastips.

De groep die "mindful" aan de afwas werd gezet rapporteerde daarna zich rustiger en minder nerveus te voelen. Zenuwachtige gevoelens namen met 27% af, en inspiratie nam zelfs met 25% toe. Bij de controlegroep was er geen verschil merkbaar. Mindful afwassen zou ertoe leiden dat je vanop een afstand naar je gedachten en gevoelens kan kijken, zonder te oordelen over wat er goed of slecht is. Spaar die energie om te discussiƫren over de vaat dus om met volle aandacht de afwas te doen, en wie weet word je er 100% zen van. Baat het niet, het schaadt ook niet, en die vuile borden zijn dan ook meteen weer proper.