Laurentine (24) heeft geen diploma, maar runt toch een bloeiend modebedrijf

doorTimon Van Mechelenop 02/02/2017

Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er steeds meer jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag is Laurentine Van Landeghem (24) aan het woord, die van haar modeblog de winkel Clouds of Fashion maakte, binnenkort een tweede shop opent en een boekcontract heeft bij Lannoo.

Dat lees je goed, Laurentine is amper 24 jaar oud en ze heeft nu al een bloeiende business op haar naam staan. Ze richtte Clouds of Fashion op in 2013, maar eigenlijk begon ze er al vroeger mee toen ze nog communicatie studeerde in Mechelen. "Het was de tijd van het DIY'en en ik sprong gretig mee op die kar. Stukjes stof op shortjes naaien, T-shirts batikken en versieren met parels, ik deed het allemaal. Omdat ik er zoveel positieve reacties op kreeg, kocht ik extra materiaal bij en verkocht de items op mijn blog 'Clouds of Fortune' onder het tabblad 'Clouds of Fashion'. Dat ging goed en dus besloot ik een pop-upwinkel te openen in de zomermaanden. Al snel wou ik niets anders meer doen dus vroeg ik een btw nummer aan, schreef mij uit op school, tot spijt van mijn ouders, en opende niet veel later een echte winkel op de Melkmarkt in Antwerpen."

Snel inspelen op wensen klanten
"De pop-upervaring leerde mij dat zelf kleren verstellen of aanpassen te tijdrovend is om winstgevend te zijn. Dus trok ik naar modebeurzen in Parijs en Milaan waar ik mijn eerste bestellingen plaatste bij groothandelaars. Het voordeel daarvan is dat je snel kan inspelen op de wensen van klanten. Is het hier al koud in september, dan kan ik bij wijze van spreken direct een aantal extra winterjassen bestellen. Daarnaast hoef je ook geen al te grote bij hen aan te kopen. Heb je dus een minder goed seizoen, dan blijf je niet met een mega overstock achter. Zo heb ik de risico's altijd kunnen beperken," vertelt Laurentine.

"Verlies heb ik nooit gedraaid," vertelt Laurentine, wat natuurlijk al een hele prestatie is. "Maar denk maar niet dat ik er zomaar van kon leven de eerste jaren. Toen ik mocht beginnen werken, heb ik altijd vakantiewerk gedaan. Dat geld zette ik braafjes op mijn spaarrekening, dus toen ik begon met Clouds of Fashion had ik al een aardig spaarpotje opgebouwd. Ook omdat de pop-up goed draaide. Na twee jaar op de Melkmarkt zijn we verhuisd naar een groter pand in de Nationalestraat. Tegelijk startten we ook een webshop op, die nu 30 procent van de omzet opbrengt. Mijn team is uitgebreid naar 3 vaste krachten op kantoor en 1 meisje in de winkel. Nu er een winkel bijkomt in Gent, komt daar nog iemand extra bij."

De tekst gaat verder onder de foto.

De Clouds of Fashion winkel in de Antwerpse Nationalestraat.
Laurentine aan het werk op kantoor.

Of het niet allemaal wat veel wordt, aangezien Laurentine nog maar 24 jaar is? "Ik ben niet van het type dat graag stilzit, soms heb ik zelfs een beetje té veel energie denk ik. Zo organiseer ik elk jaar ook nog een grote modeshow en een closetsale, waar natuurlijk heel veel tijd en geld in kruipt. Maar wie wil groeien, moet risico's nemen vind ik. Het wordt allemaal wel wat beangstigender nu Clouds of Fashion een echt bedrijf is geworden. In het begin deed ik maar wat, er waren minder risico's aan verbonden. Nu heb ik de verantwoordelijkheid over een team, heb ik een financieel adviseur en boekhouder in dienst. Daar kan ik soms wel wat van beginnen duizelen," vertelt Laurentine.

Toeleven naar weekend
"Het verschil in levensstijl met mijn vrienden is wel echt heel groot. De meesten zijn nog aan het studeren of zijn net beginnen werken. Ik heb geen close vrienden die ook zelfstandig zijn, dat maakt dat ik me soms wel een beetje alleen voel. Ik moet ook vaak dingen missen, van verjaardagsfeestjes van vriendinnen tot de communie van mijn neefje. Dat vind ik heel vervelend, maar mijn werk moét nu even voor gaan. Een relatie heb ik niet, en eerlijk gezegd vraag ik mij regelmatig af waar ik daar de tijd voor zou moeten vinden (lacht). De mentaliteit van veel van mijn leeftijdsgenoten is ook gewoon helemaal anders. Ik heb vrienden die echt toeleven naar het weekend, dat gevoel ken ik echt niet en vind ik eerlijk gezegd ook niet erg. Als zelfstandige doe je heel de tijd wat je leuk vindt, dat zou ik moeilijk nog kunnen missen." 

Succestip voor andere starters
"Ik vind het altijd moeilijk om te zeggen wat van Clouds of Fashion nu zo'n succesverhaal maakt. Wat ik wel opmerk als ik bijvoorbeeld een lezing geef, is dat veel mensen alles te snel in één keer willen. Terwijl dat gewoonweg niet mogelijk is. Geef het tijd, doe alles stap voor stap, maar ga er wel voor. Als je al ontmoedigd geraakt van alle stappen nog voor je begint, dan kun je er beter helemaal niet aan beginnen. Een succesvolle zaak op poten zetten kost tijd, dat was ook voor mij zo, vergeet dat niet."