Lente op je bord! Deze groenten smaken nu het beste

doorNina Dillenop 25/03/2016

Je zou het niet meteen zeggen als je uit het raam kijkt, maar de lente is officieel al een paar dagen begonnen. Hoog tijd om een paar knapperige lentegroenten op ons bord te toveren die we een jaar gemist hebben. Het seizoen van deze groenten is opnieuw geopend. Smakelijk!

Asperges zijn een echte lentegroente. Al zijn ze pas op hun best vanaf april, je kan nu ook al hier en daar lekkere asperges scoren. Een bron van vitamine A, C, E en K zijn de extra troeven bovenop de lekkere smaak. Asperges zijn heerlijk gekookt, geroosterd, in soep of in een slaatje.

Kooktip: Aspergetaart met spek en geitenkaas

We hebben de prei geen jaar lang moeten missen, want ook in de winter konden we van deze groente genieten. Maar in plaats van in verwarmende ovenschotels kunnen we ze nu verwerken in vrolijke lentegerechten zoals frisse pasta's en kruidige quiches. Mooi meegenomen is daarnaast dat ze een goede bron zijn van vitamine A, K, C en foliumzuur.

Een vaak vergeten groente, getuige hiervan is dat velen denken dat het fruit is. Het wordt dan ook meestal verwerkt in gebak of jam. Rabarber vormt een uitstekende bron van vitamine C, A en calcium en magnesium. Al eens compote van rabarber geproefd? Je zal de appelmoes voortaan aan de kant schuiven.

Zeker eens proberen: rababer compote

Deze vrolijke knolletjes fleuren elk slaatje op of smaken lekker als gezonde snack tussendoor. Het zijn kleine maar pittige vitamine C bommetjes. Wie de smaak te scherp vindt kan radijsjes ook roosteren in de oven met wat olijfolie, en in schijfjes toevoegen aan toastjes met een zachte roomkaas.

Een gezond, mooi ogend en origineel aperitiefhapje vind je in de artisjok, waar je blaadjes afplukt en vervolgens in een lekker zelfgemaakt sausje kan dopen. De vitamine C, foliumzuur en magnesium krijg je er gratis bij. Artisjokharten kan je ook in pasta, pizza of sauzen verwerken.

Kooktip: gebakken kip met artisjok en spinazie

Die pakjes diepvriesspinazie doen het ons bijna vergeten, maar de groene lievelingskost van Popeye is een echte lentegroente met veel vitaminen en kalium. In slaatjes, ovenschotels, in puree of in soep: de mogelijkheden van deze bladgroente zijn eindeloos.