Leven met een verslaafde: de signalen, zorgen en oplossingen

doorEllen Provoostop 15/07/2013
De 31-jarige Cory Monteith werd op 13 juli dood aangetroffen in zijn hotelkamer, zijn vriendin Lea Michele is gebroken door het nieuws.

Heel wat fans zijn helemaal in shock door de dood van Glee-acteur Cory Monteith (31 jaar). Het vermoeden groeit dat hij ten onder is gegaan aan zijn verslaving: eerder dit jaar zat hij namelijk nog in rehab. Zijn collega en partner sinds een jaar Lea Michele is gebroken door zijn onverwachte dood. Herken de signalen dat jouw geliefde met een alcohol- of drugprobleem kampt en ontdek hoe je deze persoon kan helpen.

Lea verklaarde in het verleden nog steeds van Cory te houden en hem te steunen, ook al kon hij moeilijk weerstaan aan drank en drugs. Familie en geliefden van drugsverslaafden leven constant met een schuldgevoel. Vaak proberen partners heel wat dingen om het beter te maken voor hun geliefde, maar dat gaat gepaard heel wat extra zorgen. Een onderzoek uit 2005 toonde aan dat familieleden van drugsverslaafden ook steun nodig hebben. Draag je leed dus niet in stilte.

1. De lichamelijke tol
Een alcohol- of drugsverslaving eist op veel verschillende manieren een tol op de gezondheid. Geliefden merken dat de verslaafde ziek lijkt, afvalt of net verdikt. Ook kampen deze mensen vaak met een hoge bloeddruk, long-, lever- en nierproblemen. Constant is er de vrees dat het lichaam gaat bezwijken onder de verslaving.

2. Verwaarlozing
Familieleden van drugsverslaafden beginnen vaak iets te merken wanneer de verslaafde persoon zichzelf begint te verwaarlozen. Vaak merkt de persoon in kwestie dat zelf niet op, omdat hij of zij zo opgaat in de verslaving. Wanneer je merkt dat ze zichzelf of hun woning niet meer kunnen onderhouden, moet je je als geliefde zorgen beginnen maken.

3. De mentale tol
Verslaafden hebben vaak een erg onvoorspelbaar humeur. Ze kunnen zich plots slecht en apathisch voelen of zelfs met blackouts en hallucinaties kampen. Daartegenover staat dat ze zich ook plots erg euforisch kunnen voelen, de dip die erop volgt is dan eens zo groot. Vooral wanneer de verslaafde over zelfdoding nadenkt, is het hoog tijd dat je ingrijpt.

4. Carrière
Verslaafde mensen beginnen een andere houding ten opzichte van hun werk aan te nemen. Ze zijn minder gemotiveerd en laten alles hangen. Vaak omdat ze simpelweg de energie niet meer hebben om zich te engageren voor hun werk. Ouders moeten zich zorgen beginnen maken wanneer hun kind stopt met school, wanneer ze onstabiel zijn en geen doel meer hebben in hun leven, of wanneer de jongere zich erg onverantwoord gedraagt.

5. De kost
Een verslaving is duur, waardoor heel wat verslaafden in geldproblemen komen. Sommigen storten zich, net als Cory in het verleden deed, in de criminaliteit, anderen verkopen al hun bezittingen of raken in de prostitutie verzeild.

6. Frequentie
Andere verontrustende signalen zijn wanneer je partner vaak onder invloed thuis komt of dagelijks drugs gebruikt. Of angstvallig proberen te verstoppen dat ze gebruikt of gedronken hebben. Of wanneer ze zichzelf opsluiten om te kunnen gebruiken of wanneer je vaak verontrustende tekenen opmerkt als braken.

Een verslaafde helpen is niet eenvoudig. De persoon moet eerst en vooral zelf beseffen dat hij of zij een probleem heeft. Een verslaving is een ziekte: het verandert de stoffen in je hersenen, wat maakt dat ze zich anders gaan gedragen. En als je de persoon niet kunt overtuigen hulp te zoeken voor zijn problemen, is het belangrijk dat jij dit wel doet. Ga met een professional of lotgenoten praten, maar blijf hier niet alleen mee zitten.

Ook Amy Winehouse ging ten onder aan haar verslaving, haar strijd tegen alcohol en drugs was niet makkelijk was voor haar vriend Blake Fielder Civil