Los je depressie al slapend op

doorEllen Provoostop 19/06/2012

Wetenschappers ontwikkelden een opvrolijkende pleister die depressies bestrijdt terwijl je slaapt.

Het 'toestelletje' plak je op je voorhoofd. Door middel van kleine elektrische impulsen die een bepaalde zenuw in je brein te stimuleren, zou je stemming moeten verbeteren bij een depressie. Deze zenuw loopt namelijk net onder je voorhoofd en gaat naar gebieden in de hersenen die je stemming bepalen. Wetenschappers noemen deze de USB-poort van je brein. De pleister is met twee draadjes verbonden aan een generator ter grootte van een gsm, die je rond je pols kunt dragen.

Voordelen
Een proefproject aan de universiteit van Californië in Los Angeles testte het al uit op een kleine groep patiënten die met een ernstige depressie kampten. Zij merkten dat de symptomen met 50 procent afnamen, nadat de deelnemers de pleister elke nacht acht uur gebruikten gedurende acht weken. Elke patiënt kampte al meer dan vier maanden met een depressie en reageerde niet op minstens een antidepressivum. Na slechts twee weken voelden ze zich al beter, aldus de onderzoekers. Daarnaast waren er ook geen bijwerkingen, al merkten de proefkonijnen wel een tintelend gevoel op wanneer het apparaat voor het eerst werd opgezet.

Hoewel maar een klein aantal proefkonijnen aan de studie deelnamen, plannen de onderzoekers nu een grootschaligere studie. Het apparaat werd ook al getest bij patiënten met epilepsie, ook bij hen was er een verbetering van de depressieve symptomen merkbaar. Op hersenscan bleek toen dat er meer bloed stroomde naar de hersengebieden die je humeur bepalen. Deze nieuwe behandeling kan een nuttige therapie zijn voor patiënten waarbij medicatie niet werkt, wat bij een op de vijf mensen met een depressie het geval is, of kampen met hevige bijwerkingen.