Luister naar oma en opa: grijzer is echt wijzer

doorRedactieop 23/09/2011

Volgens een nieuwe studie nemen volwassenen ouder dan 60 verstandigere beslissingen dan tieners en twintigers. Die laatste zijn vooral op zoek naar onmiddellijk plezier, maar verliezen de gevolgen op lange termijn uit het oog. Het kan dus zeker geen kwaad om te luisteren naar de wijze raad van je (groot)ouders!

Het gaat om een onderzoek van de University of Texas at Austin en de Texas A&M University. Zij wijzen erop dat hun bevindingen in tegenspraak zijn met de negatieve stereotiepen die aan ouder worden verbonden zijn. Integendeel, de mentale gezondheid gaat er volgens hen zelfs op vooruit naarmate je ouder wordt.

Beslissingen
Dat werd duidelijk in een experiment, waarbij 52 oudere volwassenen (67 tot 82 jaar) en 51 jongere tegenhangers (20 tot 26 jaar) gevraagd werden om een aantal taken uit te voeren waarbij ze beslissingen moesten nemen.

Bij de taken waarbij men enkel rekening moest houden met de voordelen in het heden, scoorden de jongvolwassen duidelijk het best. Wanneer er echter rekening moest gehouden worden met de gevolgen op lange termijn, deden de oudere deelnemers het veel beter.

Brein
Volgens de wetenschappers geven deze resultaten inzicht in de manier waarop we onze hersenen anders gaan gebruiken naarmate we ouder worden. Jongere mensen gebruiken vooral het deel van het brein dat geassocieerd wordt met onmiddellijke beloning.

Aangezien dit deel op latere leeftijd kleiner wordt, denken de wetenschappers dat oudere mensen dit compenseren door het gebruik van hun prefrontale cortex. Dit hersengebied heeft dan weer de controle over onze rationele en weloverwogen gedachtes. (lbs)