Maand zonder alcohol verricht wonderen voor lichaam

doorRedactieop 05/01/2014

Het afzweren van alcohol gedurende een maand na een overdadige eindejaarsperiode heeft tal van voordelen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat tijdelijke onthouding goed is voor je cholesterolniveau en lever.

Journalist Andy Coghlan voerde onderzoek uit naar de gezondheidsvoordelen van gedurende een maand geen alcohol te drinken. Hij overtuigde negen collega's, allemaal gematigde drinkers, om vier weken geen druppel alcohol aan te raken. Vier mensen fungeerden als controlegroep en dronken evenveel als anders.

De vrijwilligers die gedurende deze periode op non-alcoholische dranken overleefden, verloren 1,5 kilogram. Ook daalde hun cholesterol met vijf procent en hun bloedsuikerspiegel nam met een kwart af. Dit wijst erop dat hun gezondheid verbeterde. De vetcellen in de lever daalden met 15 procent, dat zou een teken zijn dat de organen zich hebben hersteld. De vrijwilligers sliepen beter en voelden zich alerter op het werk.

Leverexperts hebben in het verleden bij matig drinken altijd de voordelen van onthouding genegeerd, ze concentreerden zich op probleemdrinkers. Het experiment bewijst volgens Coghlan dat onthouding gedurende een maand zelfs bij matige drinkers kan helpen gewicht te verliezen. "Als iemand een product kon verkopen dat op een maand tijd hetzelfde effect had, dan zou die persoon rijk zijn", aldus gezondheidsconsulent Kevin Moore.

Het is wel niet duidelijk hoe snel dat harde werk weer te niet gedaan wordt, aldus professor Rajiv Jalan aan de universiteit van Londen. "Ik geloof wel dat onthouding dat de lever nadien beter alcohol aankan. Maar zo geef je wel de verkeerde boodschap dat als je een maand stopt met drinken, je je het hele jaar mag laten gaan."