Mama's-in-spe spenderen 107 miljoen euro aan nutteloze babyspullen

doorElke De Pourcqop 04/07/2012

Aanstaande mama's zijn onzeker, en daar spelen bedrijven maar al te graag op in. Door angst en twijfel aan te wakkeren, worden jaarlijks 107 miljoen euro aan nutteloze babyspullen gekocht. Omdat je ze gewoonweg niet nodig hebt. Waarom ze die dan toch aankopen? 'Om zeker te zijn'.

Een bevraging bij 1.200 Britse moeders bracht nog meer kwalijke gevolgen aan het licht:

-    68 procent heeft spullen gekocht die ze nooit gebruikt hebben
-    33 procent heeft meer dan 130 euro uitgegeven aan ongewenste en bizarre baby- en mamaproducten
-    Gemiddeld worden 8 babyboeken gelezen... maar 26 procent moet bekennen niet meer te weten wat er in staat

Waarom doen vrouwen dat toch?

-    1 op 4 kocht de producten omdat gezegd werd dat ze 'absoluut noodzakelijk' waren
-    1 op 4 liet zich overtuigen door andere ouders
-    17 procent kocht de producten om 'de perfecte moeder' te zijn

Bij de meest nutteloze aangekochte zaken is een borstvoedingsbeha voor papa's (!) en 'valse handen' om in de wieg te leggen, zodat de baby het gevoel heeft vastgehouden te worden in zijn slaap.

Instinct vergeten
De bevraging werd uitgevoerd door Opinion Matters en de conclusie is op zijn zachtst gezegd bedroevend. "Vrouwen laten zich door het internet en door peer pressure allerlei dingen aanpraten. Ze verliezen het noorden, verdrinken in de informatie die ze te zien krijgen en vertrouwen hun eigen instincten niet meer.

Ze blijven kopen, 'om zeker te zijn' of omdat ze echt denken 'niet zonder te kunnen', en ook deels omdat de voorbereiding op een baby minimaal is. Babyspullen kopen geeft ze een doel, ze zijn er mee bezig en ze denken dan dat ze goed voorbereid zijn.

Informatiebronnen: 22
Geen wonder als je weet dat mama's informatie krijgen uit 22 verschillende bronnen, onder wie hun moeder, schoonmoeder, vriendinnen, vroedvrouwen, collega-moeders in prenatale lessen, tv-programma's en het internet. 66 procent geeft toe dat de tegenstrijdige informatie hen in de war brengt. Je zou voor minder...

De gouden raad blijft: kies enkele vertrouwenspersonen en gebruik je gezond verstand bij het raadplegen van het internet: neem alles met een korrel zout en bedenk dat de waarheid meestal ergens in het midden ligt. Bij twijfel raadpleeg je een dokter, gynaecoloog of vroedvrouw.