Mama zonder man

doorRedactieop 12/01/2009

Ze zijn steeds talrijker. Vrouwen van voorin de dertig die hun leven perfect op de rails hebben. Een goede baan, een eigen stek en een rijkgevuld sociaal leven. ZE dromen wel van een fijne relatie, maar hun droomprins zijn ze nog niet tegengekomen en met minder nemen ze geen genoegen. Eigenlijk is er maar één gemis: een baby. En als ze hun biologische klok steeds sneller gaat tikken, maken ze een evidente, maarweloverwogen keuze: ze krijgen alleen een kind, want waarom zouden ze nog langer wachten als ze het ook prima in hun eentje kunnen?


Bam op het net

Enkele jaren geleden startten twee Nederlandse bewust alleenstaande moeders de website www.bam-mam.nl op. De site, die ook fungeert als officiële belangenvereniging, biedt een schat aan praktische informatie voor bewust alleenstaande moeders en vrouwen die plannen hebben om alleen een kind te krijgen.

Behoefte aan contact met lotgenoten? Dan kan je op de chat of het forum van de site terecht. Hou er wel rekening mee dat bam-mam een Nederlands initiatief is en dat dus niet alle juridische info ook in België geldt.

Andere interessante sites voor (bewust) alleenstaande mama's: www.alleenstaandeouder.be: een erg informatieve, Vlaamse website, gerealiseerd door de vzw Rol en Samenleving met steun van Gelijke Kansen in Vlaanderen.

www.1ouder.nl: een Nederlandse site met niet alleen info, maar ook een forum, blog en datingservice.

www.houvast.be: de webstek van de vzw Houvast, een vereniging die informatie, dienstverlening en ontspanning aanbiedt aan alleenstaande ouders.


Alleen adopteren
Volgens de Belgische wetgeving kan je - ook als alleenstaande - adopteren als je minstens 25 bent en geschikt wordt bevonden door de jeugdrechtbank, die zich daarvoor baseert op een maatschappelijk onderzoek.Je moet sowieso een bij wet verplicht voorbereidingsprogramma volgen. Wettelijk bestaat er geen maximumleeftijd, maar er wordt wel rekening mee gehouden bij het
maatschappelijk onderzoek. De landen van herkomst kunnen eveneens bijkomende voorwaarden opleggen. Die hebben vooral betrekking op de leeftijd van de adoptanten, de burgelijke staat en de gezinssamenstelling. Woon je in Vlaanderen, dan is de procedure via de Vlaamse Centrale Autoriteit van toepassing.

Voor meer info: Vlaamse Centrale Autoriteit VCA, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel. Tel. 02/533.14.76, adoptie@kindengezin.be, www.kindengezin.be.

Vrije adoptie is sinds 1 september 2005 niet meer mogelijk.
Overweeg je adoptie, neem dan zeker ook eens een kijkje op
www.adoptievlaanderen.be, de webstek van de Vereniging voor Kind en Adoptiegezin vzw, die sinds 1986 actief is als belangenorganisatie - voor en van adoptiegezinnen.Zwanger dankzij donor
Volgens de wet op medisch begeleide voortplanting kunnen alle meerderjarige vrouwen vanmaximaal 45 een verzoek tot medisch begeleide voortplanting indienen. Ook alleenstaanden. Hou er wel rekening mee dat het fertiliteitscentrum je verzoek in overweging moet nemen, maar niet verplicht is erop in te gaan. Sommige centra zijn ook eerder geneigd alleenstaanden te helpen dan anderen. Informeer bij je huisarts of gynaecoloog voor een erkend fertiliteitscentrum bij jou in de buurt.

Blijf je liever uit het medische circuit? Dan kan je kiezen voor zelfinseminatie. Als je ook over een donor beschikt, uiteraard. De eenvoudigste manier van zelfinseminatie is wat sperma opzuigen in een rietje met behulp van een injectiespuit en daarna het sperma zo diep mogelijk in de vagina in te brengen. Hou er wel rekening mee dat zaadcellen niet overleven in een omgeving kouder dan lichaamstemperatuur en sperma maximaal 48 tot 72 uur vruchtbaar blijft.Veerle Maes, uit Goed Gevoel november 2008