Man denkt meer aan eten en slapen dan aan seks

doorRedactieop 09/05/2011

Mannen zijn heus niet bezeten door seks. Doorgaans denken ze meer aan eten en slapen dan aan seks. Het gerucht dat de liefde van een man door de maag gaat, lijkt eindelijk bewezen.

Om de zeven seconden zouden mannen aan seks denken. De wetenschappers aan de Ohio University maken brandhout van deze veronderstelling. Voor hun onderzoek werden 163 mannelijke en 120 vrouwelijke sutdenten ondervraagd over gedachten betreffende gezondheid. Aan alle proefpersonen werd een handteller gegeven. 60 procent diende deze in te drukken bij de gedachte aan seks, de anderen bij de gedachte aan voedsel of slapen.

Gedachten
De resultaten geven aan dat mannen 18 keer per dag aan seks denken, vrouwen 10 keer per dag. Tegelijk denken de heren buiten proporties veel aan voedsel en slapen. Volgens psychologe Terri Fischer geeft dit aan dat mannen, in vergelijking met vrouwen, meer aan dingen denken die samenhangen met gezondheid. Seks is daarbij niet de enige gedachte. "Mannen zijn zich meer bewust van de behoeftes als honger, vermoeidheid of seksuele opwinding", stelt de onderzoeker. "Daar focussen ze zich sterker op. Ze zijn ook beter in staat om deze staat te detecteren in zichzelf en uiten hun gedachten betreffende deze gevoelens vaker".

Zeven seconden

Dat heren om de zeven seconden aan seks denken, is een fabeltje. Het onderzoek geeft aan dat sommige mannen slechts één keer per dag aan seks dachten, terwijl er eentje liefst 388 keer per dag aan seks moest denken. Maar mathematisch gezien is dat nog te weinig om elke zeven seconden aan seks te denken. Zelfs de meest ijverige man uit het onderzoek, denkt slechts 1 keer per 158 seconden aan seks. Om het 'seks om de zeven seconden' stereotype te bereiken, zou een heer 8000 keer per dag aan seks moeten denken in de veronderstelling dat hij 16 uur wakker blijft. Dit is net zo vaak als ademhalen.

Mechanisme

Gedragspscyhologe Jo Hemmings weet wel waarom mensen meer bezig zijn met met hun hongergevoelens. "Voedsel wekt meer aandacht op omdat de geuren en kleuren, net als honger en dorst, meer voorkomen in het dagelijks leven. Zij wekken daardoor meer mechanismes op in het brein dan de gedachte aan seks". (lvl)