"Man wordt gezien als mens, vrouw als hoop lichaamsdelen"

doorLien Buyckop 26/07/2012

Wie naar een man kijkt, ziet een mens van vlees en bloed. Dat klinkt erg logisch, maar dat is het in vergelijking met vrouwen niet. Als je naar een vrouw kijkt, dan zie je namelijk veeleer een hoop lichaamsdelen. Dat zou kunnen verklaren waarom vrouwen vaker gezien worden als seksuele objecten dan mannen.

De resultaten komen uit een onderzoek van de Universiteit van Nebraska-Lincoln, waarin nagegaan werd hoe ons brein beelden van mannen en vrouwen verwerkt. Uit de reeks experimenten bleek al snel dat dit op een heel andere manier gebeurt, ongeacht je eigen geslacht.

Man vs. vrouw
Wanneer we geconfronteerd worden met beelden van mannen, vertrouwen we veeleer op ons 'globale' verwerkingsproces. Die mentale methode zorgt ervoor dat we een persoon in zijn geheel waarnemen.

Wanneer we echter naar vrouwen kijken, dan werkt ons brein veel 'lokaler'. Daardoor krijgen we een veel objectievere perceptie van iets als een verzameling van verschillende delen. Vergelijk het bijvoorbeeld met de stukjes van een puzzel, in tegenstelling tot het uiteindelijke resultaat.

"Dit is de eerste studie die onze cognitieve processen linkt aan objectificatie", zegt onderzoeksleidster Sarah Gervais. "De lokale verwerking ligt aan de grondslag van hoe we denken over objecten: huizen, auto's, enzovoort. Maar de globale verwerking zorgt ervoor dat we dat niet doen als het over mensen gaat. Of tenminste: over mannen, want vrouwen worden blijkbaar wel gezien en verwerkt als objecten."

In de studie werden proefpersonen willekeurige foto's getoond van volledig aangeklede, gemiddeld aantrekkelijke mannen en vrouwen. Elke persoon werd getoond van kop tot teen, rechtstaand en recht in de camera kijkend.

Lichaamsdeel
Na een korte pauze kregen de deelnemers twee nieuwe beelden op hun scherm. De ene was de oorspronkelijke foto, terwijl de andere een licht aangepaste versie was die een seksueel lichaamsdeel bevatte.

De resultaten waren duidelijk: de vrouwelijke seksuele lichaamsdelen werden makkelijker apart herkend dan in de context van hun hele lichaam. Bij de mannelijke foto's was exact het omgekeerde waar.

"We horen in de media altijd dat vrouwen gereduceerd worden tot hun lichaamsdelen, maar dit onderzoek toont aan dat dit ook in het alledaagse leven het geval is", zegt Gervais.

Ook vrouwen
"Opvallend is ook dat onze resultaten niet alleen gelden voor mannen. Ook vrouwen zien vooral de lichaamsdelen van hun geslachtsgenoten", gaat Gervais verder. "Maar wellicht zijn er wel verschillende motieven in het spel. Mannen doen het omdat ze op zoek zijn naar een potentiƫle partner, terwijl vrouwen zich veeleer willen vergelijken met anderen."

Het team hoopt nu dat ze de resultaten kunnen gebruiken om de verschillen te verminderen en het zien van vrouwen als objecten uit de wereld te helpen.