Mannelijke antropoloog: "Vrouwen zijn biologisch superieur aan mannen"

doorNina Dillenop 28/04/2015

Opschudding in het land der antropologen. De mannelijke (!) antropoloog professor Melvin Konner is ervan overtuigd dat vrouwen biologisch superieur aan mannen zijn, die hij ook wel "een foutje bij de geboorte" noemt. "Het tijdperk van de mannen is voorbij, de toekomst ligt bij de vrouwen," voorspelt Konner.

Natuurlijk horen we graag beweren dat vrouwen superieur zijn aan mannen. We zeggen het zelf misschien wel eens al lachend, maar voor antropoloog prof. Melvin Konner van Emory University in Atlanta is het bittere ernst.

"Vrouwen zijn niet gelijk aan mannen. Ze zijn superieur op verschillende vlakken, en dat zal van belang zijn in onze toekomst. Het is niet zomaar een kwestie van een verschil in cultuur of opvoeding, maar vrouwen hebben andere chromosomen, genen en hormonen. Het zijn intrinsieke verschillen in het lichaam en het brein die vrouwen superieur maken aan mannen."
Zo klinkt het in het artikel "The End of Male Supremacy" van antropoloog Konner, wat een fragment is uit zijn boek "Women After All: Sex, Evolution and the End of Male Supremacy."

Mannen als boosdoeners
Hoewel veel antropologen ervan overtuigd zijn dat de sekseverschillen tussen mannen en vrouwen ontstaan door opvoeding en socialisatie, en nog niet aanwezig zijn bij de geboorte, gelooft Konner dat het tegendeel waar is. Mannelijkheid is een "defect bij de geboorte", zoals hij het zelf stelt. Konner: "Recent hersenonderzoek toont aan dat het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat je gewelddadig bent, groter is bij mannen dan bij vrouwen. De frontale cortex die impulsen helpt te controleren is dan weer groter bij vrouwen. De mannelijke invloeden van testosteron op de hersenen vertalen zich bij mannen in gewelddadigheid." Corruptie, wereldoorlogen en schandalen hebben we daardoor vooral aan mannen te danken, volgens Konner.

Vrouwen zijn de toekomst
Zo negatief zijn visie is op mannen, des te positief kijkt hij naar vrouwen. Konner: "Vrouwen zijn pragmatisch en zorgend, kunnen samenwerken én zijn competitief, het zijn bouwers maar geen vernietigers." (...) "Vrouwen kunnen onze complexe wereld leiden op een manier die meer gefocust, efficiënt, constructief en weloverwogen is. Vrouwen zijn in tegenstelling tot mannen niet afgeleid door hun impulsen, die bij mannen leiden tot seks en geweld. Als vrouwen gedwongen worden tot oorlog zal dat een noodzakelijke oorlog zijn, geen opzettelijk gekozen oorlog. Die oorlog zal gebaseerd zijn op rationele overwegingen, en niet ontstaan omdat een groepje ego's de wereld laat escaleren."

Voor- en tegenstanders
Antropoloog Konner is niet de eerste die dit soort uitspraken doet. Zo is er het boek "The Female Brain" van wetenschapper en neurospsychiater Louann Brizendine, die haar licht laat schijnen over het "unieke vrouwelijke brein." In het andere kamp vinden we antropologen zoals Barbara J. King, die Konner ook interviewde en het niet eens kan zijn met zijn visie op biologisch aangeboren mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Zij is overtuigd van de invloed van cultuur en socialisatie op de verschillen tussen beide geslachten. "Het is seksistisch om te stellen dat vrouwen superieur zijn aan mannen, en wel op een manier dat het zowel mannen als vrouwen kwetst," vindt Barbara J. King.