Mannen vs vrouwen: zo verschillend gaan we om met overspel

doorTine Kintaertop 08/01/2015

Overspel: hopelijk komt het in jouw relatie nooit voor, maar het cliché wil dat vrouwen er anders mee omgaan dan mannen. Zo zouden vrouwen minder problemen hebben met de seks, maar wel met het emotionele bedrog; bij mannen is dat dan net het omgekeerde. Pure stereotypering? Of zit er wat waarheid in?

Sorry dames, maar ondanks eeuwen aan emancipatie blijkt dit cliché nog steeds muurvast ingeburgerd te zijn. Wetenschappers aan de Chapman University in Californië kwamen tot die conclusie na een onderzoek bij niet minder dan 63.894 mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar oud.

De proefpersonen kregen de vraag of ze meer gekwetst zouden zijn door de echte seks van het overspel, of eerder door het emotionele aspect: het gekus, geknuffel en eventuele andere emoties. En wat bleek: 'slechts' 35 procent van de vrouwen gaf aan gekwetst te zijn door de echte seks, tegenover 54 procent van de mannen. Als het echter op emoties aankomt, verslaan de vrouwen de mannen met 65 procent tegenover 46 procent.  Die cijfers telden echter enkel bij de heteroseksuele personen; holebi's schatten beide situaties ongeveer even kwetsend in.

De oorzaak: evolutie
Zijn vrouwen dan echt veel emotionelere wezens dan mannen? Misschien, maar de wetenschappers gaan de verklaring toch eerder bij de evolutie zoeken. Afgezien van een DNA-test - een zeer recente ontwikkeling - zijn mannen immers nooit honderd procent zeker dat zij de vader zijn van een kind. En aangezien zich voortplanten een van de belangrijkste evolutionaire systemen is, wordt overspel als een grotere bedreiging gezien.

Vrouwen werden daarentegen oorspronkelijk geprogrammeerd om bescherming te zoeken, aangezien het moeilijk was om én voedsel te verzamelen én intussen kinderen op te voeden. Elke moderne vrouw heeft dus eigenlijk een evolutionair meegegeven eigenschap om meer nadruk te leggen op emoties en langdurige relaties.

Die indeling wordt vandaag de dag trouwens nog steeds gedeeltelijk in stand gehouden door de opvoeding: voor mannen is het nog steeds meer aanvaard om veel vrouwen te hebben, bij vrouwen wordt de nadruk meer op de band gelegd.

Dit alles verandert natuurlijk helemaal niets aan de kern van de zaak: evolutie of niet, overspel is allesbehalve aanvaardbaar. Maar mocht het dan toch voorvallen - wij hopen van niet - kan je je eigen reactie en die van je partner misschien iets beter plaatsen.