Mannen worden vrouwelijker met de jaren

doorRedactieop 18/08/2009

Als mannen verouderen, neemt het 'mannelijke' hormoon testosteron in hun lichaam af en stijgt de productie van het 'vrouwelijke' oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat ze meer risico lopen op hartziekten en ze een bierbuikje kweken op middelbare leeftijd. Slechts weinig artsen weten dit, zo worden mannen, in tegenstelling tot vrouwen, zelden behandeld voor hun hormonale evenwicht.

Bierbuikje

Testosteron is een mannelijk hormoon en oestrogeen een vrouwelijk, dat denkt iedereen. Toch hebben beide geslachten een goede balans nodig tussen deze hormonen om gezond te blijven. Een te veel aan oestrogeen bij mannen zorgt namelijk voor een hoge cholesterol en een bierbuikje, maar ze hebben he twel nodig voor sterke beenderen. Testosteron is belangrijk voor de sterkte van de spieren, de viriliteit en de vorming van sperma. Een te veel aan oestrogeen verhogt het risico op bloedklonters, maakt mannen dikker en heeft invloed op hun prostaat. Dit verklaart volgens onderzoekers waarom mannen meer risico lopen op hartziekten dan vrouwen. Daarnaast verhoogt het ook de kans diabetes en hart- en vaatziekten.

Mannen lijden meer
Professor Richard Sharpe: "Beide geslachten moeten hun mannelijke en vrouwelijke hormonen in balans houden." Als dat er niet is, zullen vooral mannen daar meer onder lijden." Oestrogeen wordt gemaakt van testosteron. Het verschil tussen mannen en vrouwen is dat deze laatste meer van hun testosteron omzetten naar oestrogeen. Het vrouwelijke hormoon veroorzaakt pas problemen bij mannen vanaf de middelbare leeftijd, omdat hun niveau van testosteron dan zakt. Ook maken ze dan meer oestrogeen aan, hierdoor worden ze dikker. Dat vet verhoogt dan weer de aanmaak van oestrogeen, en zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Daarnaast is het probleem ook dat mannen meer oestrogeen uit het milieu krijgen. Pesticiden en andere chemische stoffen hebben hetzelfde effect als oestrogeen. Als je dat alles bij elkaar optelt, worden mannen vrouwelijker met de jaren.

Nieuw
Bij vrouwen neemt door hun menopauze de productie van oestrogeen af, wat hen mannelijker maakt, ze produceren meer haar op hun kin, bijvoorbeeld. Hoewel vrouwen vaak medicatie met oestrogeen krijgen om dat hormonale onevenwicht te behandelen, is dit fenomeen bij mannen nieuw en controversieel. Slechts weinig artsen zullen de oestrogeengehaltes controleren bij oudere mannen en hen zelden behandelen met testosteron, ook deels omdat het prostaatkanker kan veroorzaken. "We zijn niet zeker wat er gebeurt met oestrogeen bij mannen. Er moet nog veel onderzoek naar gebeuren want er is nog veel dat we niet begrijpen."

Eetgewoonten
Het is echter niet meteen nodig om je eetgewoonten te veranderen of supplementen te nemen om een onevenwicht te herstellen. Met enkele veranderingen in je eetgewoonten kom je ook al ver. Ook sport kan de productie van testosteron een boost geven. (ep)

Oestrogeen is verantwoordelijk voor bierbuikje bij mannen.