Meer energie met soep

doorRedactieop 14/01/2009

Soep is gezond, voedzaam, snel klaar en uiterst lekker. Tijdens de Week van de Soep mogen de kwaliteiten van een gezond soepje zeker nog eens in de bloemetjes worden gezet.

1. Soep is één van de weinige gerechten die in een gezond voedingspatroon passen voor elke leeftijd. Groentesoep is caloriearm, vet- en cholesterolarm, levert waardevolle vitaminen en mineralen en is een bron van antioxidanten.

2. De allerbelangrijkste troef is dat ze een sterk verzadigend effect heeft. Dat kent een aantal redenen. Allereerst zet de maag uit. Bovendien worden de darmreceptoren gestimuleerd. Deze wekken signalen op die naar de hersenen worden gestuurd om een stopzetting van de voedselinname te activeren.

3. Soep eten draagt bij tot een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Meer nog, wetenschappelijke studies bewijzen dat minstens 3 keer per week soep eten meer energie geeft gedurende de dag, een lagere BMI (Body Mass Index) en een lager cholesterolgehalte geeft.

4.. Elke dag moeten 5 porties fruit en groenten worden gegeten. Soep vormt een buitenkans om, op een eenvoudige en aantrekkelijke manier, meer groenten te eten. Afhankelijk van het gehalte aan groenten levert ze een of twee van de vijf aanbevolen porties.

5. Het gerecht is snel klaar en kan je makkelijk opwarmen en invriezen.

6. Soep is perfect om restjes groenten in te verwerken. Je kan bijna elke groente gebruiken. Soep bestaat hoofdzakelijk uit water en groenten en verdient daarom een vaste plaats in de voedingsdriehoek. Een portie (250 ml) is op zich al goed voor één zesde van je dagelijkse hoeveelheid vloeistof.

7. Het is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd.

8. Wie kiest voor een lekkere kom als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen.

9. Soep verveelt niet. Dit komt omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken. Je kan er zonder probleem alle dagen van smullen.

10. Soep is een lekker en gezond alternatief voor wie niet graag koffie of thee drinkt, maar wel van een warme drank wil genieten.

11. Soep wordt gezien als een gezond en natuurlijk kwaliteitsproduct, maar wordt wel voornamelijk gegeten voor het plezier. De belangrijkste rem om soep te eten is een gebrek aan inspiratie. Nochtans kan gelijk welke groente gebruikt worden om soep klaar te maken en ook de klaargemaakte soepen uit brik of blik, bieden een grote variëteit.

12. Het gerecht kadert in een mooie familietraditie. Iedereen eet ervan, zelfs gedurende de zomerperiode wordt soep door twee op de drie personen meermaals per maand gegeten. In de winter eet 77% wekelijks soep. 81% van de Belgen leerde zijn favoriete soep kennen bij zijn ouders of grootouders en 75% eet ze al sinds de kindertijd. Toch heeft iedereen zijn eigen trucje om zijn lievelingssoep een eigen toets mee te geven: kruiden, room, bouillonblokjes of kaas toevoegen zijn daarbij koploper. (lvl)