Meer zwangere vrouwen mogen niet bijkomen

doorElke De Pourcqop 27/06/2012

Het credo dat 'een zwangere vrouw moet eten voor twee' gaat allang niet meer op. Gewichtstoename (11 tot 16 kilo) is echter wel noodzakelijk... voor slanke aanstaande moeders. Zwangere (Amerikaanse) vrouwen met overgewicht worden steeds meer aangemoedigd net niet bij te komen tijdens de zwangerschap, om complicaties te voorkomen en de baby gezond te houden.

Geschat wordt dat één op vijf zwangere Amerikaanse vrouwen overgewicht heeft. De algemene richtlijn is dat deze vrouwen maximaal 5 tot tien kilo mogen bijkomen. Maar sommige dokters zien de zwangerschap als een tweede kans om deze vrouwen te leren over voeding, zowel voor zichzelf als voor hun baby. Drie vliegen in één klap: geen (of minder) gewichtstoename tijdens de zwangerschap, afvallen na de zwangerschap en de baby leert gezonde(re) gewoonten aan.

Waarom? Daarom!
Klinkt controlerend en gedwongen? Toch is het met goede reden dat deze maatregelen worden opgelegd: zwangere vrouwen met overgewicht hebben vaker risicovolle zwangerschappen, waaronder meer kans op miskramen, hoge bloeddruk, diabetes, premature bevallingen, doodgeboortes en keizersnedes.

De baby zelf is minder goed te zien op de echografie (en kan dus minder goed gevolgd worden), en heeft zelf meer kans op diabetes en overgewicht bij het opgroeien.

Tegelijk moet ook gewaarschuwd worden: zwangere vrouwen wordt afgeraden om te diëten,  ook als ze overgewicht hebben. Diëten zijn over het algemeen te eenzijdig en te streng, gericht op 'snel' resultaat en dat is net niet wat een groeiende foetus nodig heeft.

Heb je overgewicht en wil je proberen afvallen tijdens de zwangerschap, ga dan langs bij een diëtist die je een schema op maat zal voorschotelen. Met gezonde voeding en gezonde porties kom je al een heel eind.

Het andere uiterste: pregorexia
Het spreekt voor zich dat slanke zwangere vrouwen zeker niet moeten diëten, hoewel zij de gewichtstoename meestal maar moeilijk kunnen verkroppen: hun hele leven doen ze hun best om niet te veel bij te komen, en nu moeten ze dat loslaten. Sommige vrouwen hebben zo'n schrik van de extra kilo's dat ze anorexia ontwikkelen tijdens de zwangerschap, pregorexia genaamd. Zij eten extreem weinig en sporten veel te veel.

Ook hier zijn de gevolgen voor de foetus desastreus: groeiachterstand, premature geboortes en laag geboortegewicht. De baby's lijden ook vaker aan depressies, hartziekten, bloedarmoede, ADHD en ondervinden moeilijkheden in hun cognitieve ontwikkeling (leerachterstand). Te vermijden dus.