Met dit subtiele gebaar maak je een betere indruk

doorNathalie Topsop 12/01/2018

Over communicatie zijn er talloze boeken geschreven. Dé handleiding tot een goed gesprek bestaat niet, maar vast staat dat je met enkele kleine gebaren positieve vibes uitstraalt. Met een glimlach bijvoorbeeld, maar ook een hoofdknikje zou je een pak empathischer doen overkomen.

Japanse onderzoekers schotelden hun testpersonen drie vrouwelijke gesprekspartners voor: eentje schudde haar hoofd af en toe tijdens de conversatie, een andere knikte geregeld begripvol, terwijl de laatste haar hoofd de hele tijd stil hield. Tijdens hun beoordeling kwamen de proefkonijnen tot een eensgezinde conclusie: de knikkende vrouwen werden met een ruime meerderheid verkozen tot meest sympathieke en aanspreekbare gesprekspartner. Dat een knikje een positief, bevestigend signaal is, voeren de wetenschappers aan als verklaring. En hé: baat het niet, dan schaadt het niet.

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy – en cookieverklaring aangepast. Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy –en cookieverklaring gelezen te hebben.