"Mijn zoon is 4, maar ik ga hem nog jaren de borst geven. Dit taboe moet de wereld uit"

doorSven Van Malderenop 07/11/2016

Haar filmpjes op YouTube zijn inmiddels al meer dan acht miljoen keer bekeken, maar dat hoeft niet te verbazen. Sinds een half jaar toont de Britse Sophie Emma Rose immers vrijuit hoe ze haar zoon de borst geeft. Klein detail: Shaye is inmiddels wel al 4,5 jaar oud. "Oudere kinderen borstvoeding geven zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Ik wil dit uit de taboesfeer halen, zodat andere moeders zich daar niet meer hoeven over te schamen. Ze moeten dat kunnen doen waar en wanneer ze willen, zonder schrik te moeten hebben voor negatieve reacties."

"Borstvoeding geven is heel belangrijk", klinkt het uit haar mond. "Je voedt niet alleen je kind met de moedermelk, je laat ook op een heel fysieke manier weten dat je er bent voor hem of haar. Het draait dus ook om die emotionele band."

"Ik verbaas me altijd over die negatieve reacties op mijn YouTube-kanaal, maar ik ga zo'n filmpjes blijven maken. Ze zeggen dat ik gek of exhibitionistisch ben, ze vinden dat ik porno maak of ze raken er door gechoqueerd. Die denkwijze moet stoppen. In de westerse cultuur zijn we zodanig gebrainwasht dat we borsten als iets seksueels zien. Maar als ik Shaye de borst geef, haal ik daar geen seksueel plezier uit."

De jongen slaapt nog steeds bij zijn moeder en krijgt thuis 'les' van haar. "Als kind heb ik nooit borstvoeding gekregen en kreeg ik al snel mijn eigen kamer. Mijn ouders deden hun best, maar in die tijd stonden ze op psychologisch vlak natuurlijk niet zo ver als nu. Bij natuurlijk ouderschap staat de vertrouwensband met je kinderen centraal, je behandelt hen met respect en beantwoordt hun emotionele noden. Borstvoeding geven en samen slapen stelt hen daarbij op hun gemak."

"Ik zal Shaye de borst geven tot hij zegt dat hij er genoeg van heeft. Ik weet dat er ooit een einde aan zal komen: kinderen verliezen de zuigreflex en vanaf z'n zevende of achtste zal het sowieso niet meer lukken. Geen paniek dus: als hij naar de universiteit gaat, zal ik er al wel mee gestopt zijn", lacht Sophie Emma.

Tot slot: geen schrik dat Shaye later zwaar gepest zal worden omdat hij zo lang aan de borst hangt? "Die opmerking heb ik al vaak gehoord, maar daar kan toch een mouw aan gepast worden? Als dat gebeurt, zal ik meteen een nieuwe school voor hem zoeken. Ik wil geen onbetrouwbare mensen in mijn leven en zijn veiligheid komt op de eerste plaats."