Misleidend: zo zorgt je mond voor extra calorieën

doorRedactieop 22/04/2014

Knabbel jij ook graag knapperig voedsel? Dan is de kans bestaande dat je het aantal calorieën nogal snel onderschat. Volgens Brits onderzoek zien we zachte tussendoortjes namelijk als een veel grotere boosdoener.

Het onderzoek wou het verband tussen het mondgevoel van voedsel en het aantal geschatte calorieën weergeven. Daaruit blijkt dat onze keuze bepaald wordt door de textuur van het soort eten. "We denken dat harde of ruwe voedingsmiddelen minder calorieën bevatten, waardoor we vaker naar knapperig voedsel grijpen. Zo kiezen we sneller voor chips (500 calorieën per 100g) dan voor zachte olijven (130 calorieën per 100 g)", zegt dokter Dipayan Biswas.

De proefpersonen werden tijdens een sessie televisiekijken onderverdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg malse stukjes brownie geserveerd, de andere deelnemers iets oudere, harde stukken. Beide groepen werden gevraagd om het aantal calorieën in te schatten. De groep die hard voedsel voorgeschoteld kreeg, at bewust meer en schatte het aantal calorieën erg laag in. De andere proefpersonen consumeerden opmerkelijk minder.

Volgens de wetenschappers zal hun onderzoek dan ook heel wat toepassingen kennen in de toekomst. "Om gezonde voedingskeuzes te promoten, moeten etenswaren die niet te schadelijk zijn voor onze gezondheid een knapperige textuur krijgen."