Moe? Waarom je maar beter geen dutje doet

doorEllen Provoostop 17/07/2012

Overdag dutjes doen en 's nachts te lang slapen kunnen een signaal van dementie zijn of zelfs deze mentale aandoening veroorzaken, aldus neurologen.

Franse onderzoekers bestudeerden 5.000 vijfenzestigplussers. Daaruit blijkt dat een vijfde van hen overdag langere dutjes dan gemiddelde hielden. Deze personen scoorden slechter op tests die polsten naar hun mentale mogelijkheden. Professor Claudine Berr: "Deze resultaten suggereren dat te veel slapen overdag een vroege indicator van mentale achteruitgang is."

Ook oorzaak
Een andere studie, bij meer dan 15.000 vrouwelijke zeventigplussers, toonde ook aan dat wie meer dan negen uur per nacht sliep, of minder dan vijf, over slechtere mentale mogelijkheden beschikte. Wie te veel of te weinig slaapt, vertoont chemische veranderingen in het brein die wijzen op de ziekte van Alzheimer, dit is de vaakst voorkomende vorm van dementie. Vorser Elizabeth Devore zegt dat verstoorde slaappatronen niet enkel een teken van dementie zijn, maar ook kunnen bijdragen tot een cognitieve achteruitgang.

Experte Marie Janson: "Er was al bewijs dat een verstoord slaappatroon kan leiden tot hart- en aderziekten en diabetes, dus deze resultaten verrassen me niet. Het controleren van het slaappatroon kan een succesvol preventiemiddel van dementie zijn."