Moeder verkracht homoseksuele zoon om diens geaardheid te 'genezen'

doorLuc Beernaertop 02/06/2015
Ze worden "corrigerende verkrachtingen" genoemd: homoseksuele jongeren die door een familielid worden verkracht omdat hun ouders koste wat het kost heteroseksuele nakomelingen willen.

Een homoseksuele tiener werd in India gedwongen seks te hebben met zijn moeder in een poging hem te 'genezen'. Dat meldt holebirechtenvereniging LGBT Collective in de Indiase stad Telangana.

Bij de zogenaamde "corrigerende verkrachtingen" worden homoseksuele jongeren door een familielid verkracht omdat hun ouders koste wat het kost heteroseksuele nakomelingen willen.

Verwanten, vaak neven of nichten maar in sommige gevallen ook ouders, dringen zich seksueel op aan hun slachtoffers om hun homoseksualiteit te 'genezen'. Zo werd een tienerjongen die ervan verdacht werd homo te zijn gedwongen seks te hebben met zijn moeder.

Schaamte
LGBT Collective stelt dat het de voorbije vijf jaar melding kreeg van minstens 15 gevallen van corrigerende verkrachting. Volgens de vereniging is dit slechts het topje van de ijsberg. Veel slachtoffers houden het stil wegens het trauma en wegens de schaamte die in India gepaard gaat met homoseksualiteit en verkrachting. Woordvoerder Vyjanyanti Mogli in The Times of India: "We zijn er zeker van dat er meer gevallen zijn, maar die worden niet gerapporteerd. Als zo'n geval al aan het licht komt, is het niet omdat de verkrachting wordt aangeklaagd, maar omdat het slachtoffer onze hulp inriep om het ouderlijke huis te verlaten".

Tien jaar cel
Mogli heeft ook weet van een aantal gevallen in het zuiden van India waarbij pasgeboren meisjes als bruid beloofd worden aan een neef. Indien later blijkt dat ze een lesbische relatie heeft, regelen de oudere familieleden een poging tot 'genezing' door de neef aan wie de jonge vrouw zou uitgehuwelijkt worden.

In 2013 bracht het Indiase hooggerechtshof een oude koloniale wet terug in voege die homoseks verbiedt. Homoseksualiteit kan er bestraft worden met een gevangenisstraf van maximum tien jaar.