Moeder, waarom zweten wij?

doorRedactieop 31/12/2007

Wat is zweten?
Het lichaam van een volwassene heeft 2 tot 5 miljoen zweetklieren die zich in het onderhuidse weefsel bevinden. Ze worden geactiveerd door allerlei factoren, van de temperatuur buiten het lichaam, emoties en je persoonlijke gesteldheid tot gekruid voedsel en je leeftijd. Zweten zorgt ervoor dat je inwendige temperatuur niet te hoog oploopt. Op die manier kan je lichaam zich aanpassen aan externe schommelingen in temperatuur en de eigen temperatuur constant houden (rond 37°C). Daarnaast speelt zweet een rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam.

Wie zweet?
Dat de ene mens overvloediger lichaamsgeuren verspreidt dan de andere, hangt samen met de zuurgraad van de huid, de hoeveelheid aanwezige micro-organismen en de hoeveelheid zweetklieren. Ook wat je eet en drinkt, speelt een rol. Een bekend voorbeeld is dat iemand die veel knoflook eet een knoflookwalm verspreidt, of iemand die erg veel gedronken heeft een fikse alcohollucht. Rokers ruiken anders dan niet-rokers, vegetariërs anders dan vleeseters. Een parfum of geparfumeerd product heeft door de combinatie met de eigen lijflucht voor iedereen een ander effect.
Wie in de puberteit of overgang is, zweet meer. Wie te zwaar is, kan al bij de minste inspanning gaan zweten, en sommige vrouwen zweten tijdens de menstruatie heviger. Per persoon verschilt de zweetproductie en de mate waarin een zweetlucht wordt verspreid. Hoeveel iemand zweet, kan variëren van 20 ml tot 2 liter per uur.

Zweet en tranen
De meeste zware transpiratieproblemen ontstaan door emotionele problemen zoals stress of angst. Niet voor niets wordt gezegd: 'het angstzweet brak hem uit' of 'het zweet stond hem in de handen'. Iemand die emotioneel zweet, transpireert op andere plekken dan iemand die zweet door hitte. Mensen die emotioneel zweten, transpireren vooral onder de oksels, aan voeten en handen, terwijl bij anderen het zweet voornamelijk over de romp loopt. Uitsluitend op warme zomerdagen en bij zeer grote inspanning 'zweten' oksels, handen en voeten mee. Je weet dan ook onmiddellijk of je te maken hebt met iemand die emotioneel zweet of met iemand die transpireert van de hitte. Vermoedelijk heeft emotioneel zweten te maken met de 'vecht of vlucht'-reactie van het lichaam, die we vooral in vroegere tijden nodig hadden. Werden we in de oertijd bijvoorbeeld achterna gezeten door mens of dier, dan konden we dankzij het zweet in onze handen en onder onze voeten makkelijker een boom in klauteren om ons in veiligheid te brengen.

Als zweten je leven beheerst
Dr. Christine Dierickx: 'zweten op een natuurlijke manier om ons lichaam op een constante temperatuur van 37 graden te houden. Bij 1 procent van de bevolking kan dit natuurlijk zweten op een overmatige manier gebeuren. Dit noemen we hyperhydrose: meer productie van zweet dan nodig om het lichaam koel te houden. Dit kan voorkomen op de handen, oksels of voeten. Hyperhydrose wordt veroorzaakt door een overactiviteit van het sympathisch zenuwstelsel. Je dagelijks leven kan door overmatig zweten zo sterk beïnvloed worden, dat je op sociaal of professioneel gebied hierdoor gehinderd wordt. Sommige mensen kunnen niet behoorlijk schrijven omdat ze geen pen kunnen vasthouden, of kunnen niet rijden omdat hun stuur letterlijk uit hun handen glipt.'

Door Sophie Matthys
(Goed Gevoel, juni 2003)