Moet je je tandenborstel wisselen nadat je griep hebt gehad?

doorLara Van der Syptop 27/01/2017

Misschien herstel jij net van een gemeen buikgriepje of een vervelende verkoudheid? Als je aan de betere hand bent, wijs je liefst ook alle overgebleven ziektekiemen de deur. Weg met die besmette lippenbalsem, welkom nieuwe lakens op bed! En mag je na ziekte eigenlijk nog dezelfde tandenborstel gebruiken? We vroegen het aan huisdokter Tom Jacobs.

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat het reinigen van je huis na een virus belet dat er iemand in je gezin opnieuw ziek wordt, lijkt het toch vanzelfsprekend dat je na een stevige griep het een en ander wil verversen.
Dokter Tom bevestigt dat: "Mensen gaan vrijwel automatisch beddengoed wassen om komaf te maken met zweterige en beplakte lakens." Toch benadrukt hij dat de soort ziekte die je gehad hebt (en dus het soort virus) van belang is.

Zakdoeken en handen wassen
Heb je een buikgriep gehad dan lijkt het een goed idee om het toilet te desinfecteren, de tandenborstel (indien je hebt moeten braken) te vervangen, handdoeken een keer extra keer te wassen en de kamer te verluchten. Als je daarentegen een luchtweginfectie hebt gehad (zoals een verkoudheid) hoef je niet automatisch je tandenborstel in de vuilbak te gooien. Wel doe je er volgens dokter Tom goed aan om na een verkoudheid gebruikte zakdoeken op hoge temperatuur te wassen en vooral regelmatig tijdens die verkoudheid je handen te wassen. Dat doe je sowieso al best regelmatig om een zogenaamde fecaal-orale infectie te voorkomen. Dat is het geval wanneer stoelgangresten overgedragen worden via het handen schudden bijvoorbeeld. Ons hoef je dat alvast geen twee keer te vertellen.  

Lees meer onder de foto.

Je lakens verversen na ziekte geeft ook een mentale opkikker.

Tandenborstel vervangen?
Een tandenborstel vervangen na een verkoudheid hoeft dus niet, al kan het geen kwaad om dat wel regelmatig te doen. Na enkele weken bevat een tandenborstel namelijk miljoenen bacteriën. En na drie maanden is hij ook gewoon versleten. Punt.  

Tot slot geeft dokter Tom nog mee dat het nooit een goed idee is, zelfs al ben je niet ziek, om dingen te delen: gebruik je eigen tandenborstel, droog je af met een persoonlijke handdoek, deel geen flesjes drank, gebruik je eigen lippenbalsem: zo voorkom je dat bacteriën worden overgedragen die je ziek kunnen maken.