Motivatie nodig? Nog een reden waarom sport goed voor je is

doorNina Dillenop 24/03/2016

Sporten is goed voor lichaam en geest, maar ook voor ons geheugen blijkt lichaamsbeweging een echte opkikker te zijn. Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat regelmatig sporten het achteruitgaan van je geheugen met maar liefst 10 jaar kan vertragen.

Een verband tussen lichaamsbeweging en het geheugen werd al eerder gelegd, maar nu zijn wetenschappers van de University of Miami er ook in geslaagd om er concrete cijfers op te kleven. De onderzoekers vroegen aan 1.228 mannen en vrouwen van verschillende etnische achtergronden om hun bewegings- en sportgewoonten nauwgezet bij te houden. Daarnaast kregen ze vragen te beantwoorden die hun cognitieve functies testten, zoals geheugen, organisatie, logisch denken en denksnelheid. Vijf jaar later werden bij de helft van de groep dezelfde testen opnieuw afgenomen.

De proefpersonen die meer aan lichaamsbeweging deden, scoorden hoger op de cognitieve proeven. Dat bleek vooral het geval te zijn op vlak van denksnelheid en het onthouden van gebeurtenissen uit het verleden. Omgekeerd bleek ook dat de groep mensen die minder aan lichaamsbeweging deed, een duidelijke achteruitgang vertoonde in het uitvoeren van cognitieve proeven dan de actieve groep. Die verslechtering bleek het equivalent te zijn van een "normale" achteruitgang die ongeveer 10 jaar duurt.

Het verschil bleef ook behouden als de wetenschappers op zoek gingen naar andere factoren die het geheugen zouden kunnen schaden, zoals roken, alcoholgebruik, hoge bloeddruk en BMI. Hierdoor suggereren de wetenschappers dat lichaamsbeweging de bloeddoorstroming naar de hersenen stimuleert, waardoor zelfs bij mensen met een hoge bloeddruk of obesitas de cognitieve functies optimaal behouden blijven. Geheugenverlies tegenhouden of dratisch vertragen kunnen we niet, maar sporten kan wel een goed hulpmiddel zijn om helder van geest te blijven. Waar wacht je nog op?