Multitasken en 11 andere dingen die je ouder maken

doorSarah Van De Vijverop 19/06/2017

Krijg jij soms de opmerking dat je er ouder uitziet dan je werkelijk bent? Dat kan liggen aan je dagelijkse gewoonten. Hieronder vind je twaalf dingen die je beter achterwege laat.

Multitasken

Heb jij ook een ellelange lijst aan klusjes die je nog moet doen? Door die eindeloze checklist kan je stresslevel de hoogte ingaan. En door teveel stress, verouder je sneller. Doe bijgevolg één ding tegelijkertijd en werk het eerst af vooraleer je aan de volgende taak begint.

Teveel suiker

Samen met de kilootjes die erbij kunnen komen, zorgt zoetigheid er ook voor dat je gezicht veroudert. Suikermoleculen binden zich namelijk aan eiwitvezels, waardoor je gezicht minder stralend lijkt en je donkere kringen krijgt onder je ogen. Ook rimpels kunnen opdagen door een teveel aan suikers. Minder zoetigheden eten is dus de boodschap.

 Korte nachten

Een tekort aan slaap uit zich meestal in donkere wallen onder je ogen, maar ook je aantal levensjaren kunnen inkorten. Als je telkens ongeveer zeven uur per nacht slaapt, zit je goed. Heb je het gevoel dat je moe bent –omdat je geeuwt, of omdat je te weinig energie hebt overdag -, ga dan vroeger slapen.

Binge-watching

Ben jij verslaafd aan die ene serie en zou je enkele seizoenen na elkaar kunnen kijken? Niet zo snel, want een televisiemarathon kan je
levensverwachting beïnvloeden. Volgens een studie in The British Journal of Sports Medicine verkleint je levensverwachting met 22 minuten als je één uur televisie kijkt. Natuurlijk heeft het ook te maken met het feit dat je neerzit. Na ongeveer 30 minuten zitten gaat je lichaam automatisch suiker in je cellen storten, waardoor je tevens ook kan bijkomen.

Gebruik crème voor je ogen

De huid rond je ogen is dunner, waardoor je net op die plaatsen sneller ziet dat je ouder wordt. Gebruik daarom een goeie oogcrème om rimpels tegen te houden.

Zonnecrème

Bovenaan het lijstje met dingen die je ouder maken staat de blootstelling aan ultraviolet licht. Smeer je daarom regelmatig in wanneer je buiten gaat en niet alleen als je wil zonnebaden. Zelfs als de zon achter de wolken zit, is je huid niet beschermd tegen het UV-licht.

Te veel make-up

Overdrijf niet met het aantal lagen make-up op je gezicht. Vermijd zoveel mogelijk producten op oliebasis, want hiervan verstoppen je poriën, waardoor puistjes kunnen opdagen. Ook make-up met geurtjes of veel chemicaliën of alcohol ontwijk je best, want hiervan krijg je een droge huid, waardoor rimpels sneller tevoorschijn komen.

Je gezicht op het kussen

Slaap jij op je buik of op je zij met je gezicht tegen je kussen? Dat kan zorgen voor rimpels. Om dat te voorkomen, slaap je best op je rug of investeer je in een satijnen kussensloop, want dat houdt je huid zacht.

Warm thuis

Een lekker warm en knus huis is heel verleidelijk in de winter, maar kan je op langere termijn ouder doen lijken. Warmte – afkomstig van zowel een open haard als een radiator – zuigt alle vochtigheid uit de lucht, waardoor je huid droog wordt. En op die manier zie je er op termijn ouder uit.

Drinken uit een rietje

Door je lippen te tuiten rond een rietje, kunnen rimpels verschijnen rond de mond. Ook mensen die roken krijgen sneller te maken met kreuken in de huid.

Vetvrij leven

Ban niet alle vet uit je leven, want in vis en noten zitten namelijk goeie vetten die je huid jong en soepel houden.

Je hangt

Bespaar je rug die ouderdomskwaaltjes op vroege leeftijd. Als je veel achter een bureau zit, zorg er dan voor dat je steeds recht zit. Wanneer je telkens een slechte houding aanneemt, gaan je spieren en botten in je rug pijn doen. Dat komt omdat ze door je houding niet langer op zijn plaats zitten. Pas je houding aan door je schouders, oren en heupen op eenzelfde lijn te houden.