Mythe ontkracht: zwangere vrouw moet niet eten voor twee

doorRedactieop 02/01/2012

Iedereen kent de populaire mythe die stelt dat een zwangere vrouw dubbel zoveel moet eten, omdat ze ook voedingsstoffen moet opnemen voor haar ongeboren kindje. Maar volgens gezondheidsexperten klopt dat helemaal niet. Zoals altijd volstaat een evenwichtig dieet en voldoende beweging.

Het advies van het Britse Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) komt er na de onrustwekkende cijfers over het stijgende aantal zwangere vrouwen met overgewicht of obesitas. Ook in België is bijna één op de drie zwangere vrouwen te zwaar.

Voor twee
Naarmate de zwangerschap vordert, wordt dat meestal nog erger, omdat veel vrouwen denken dat ze moeten eten voor twee. Aan het begin van de zwangerschap is dat zeker niet nodig, want pas na zes maanden moet je extra calorieën opnemen voor je kind. En zelfs dan gaat het slechts om 200 calorieën, wat overeenkomt met één boterham met kaas.

Gevaar
Volgens het RCOG is overgewicht bij zwangere vrouwen niet zonder gevaar. Hoe zwaarder je bent, hoe meer kans je hebt op complicaties bij de geboorte. Zo is er een verhoogde kans op problemen bij de ontwikkeling van het kind, op een miskraam of op een premature geboorte.

"Gewicht verliezen tijdens de zwangerschap is echter niet aangeraden, zelfs als je obesitas hebt, want dit kan de gezondheid van de ongeboren baby schaden. Probeer toch gezond te eten zodat je zeker niet aankomt, of verlies gewicht voor je zwanger wordt", aldus Philippa Marsden van het RCOG in de Britse krant The Telegraph. (lbs)