Na 20 jaar onderzoek: eindelijk de waarheid over cannabis

doorTine Kintaertop 07/10/2014

Cannabis. Het is een van de meest bediscussieerde drugs in het gamma. Volgens sommigen levensgevaarlijk, volgens anderen dan weer compleet ongevaarlijk. Professor Wayne Hall wil nu na 20 jaar onderzoek een en ander de wereld uithelpen: "Cannabis is wel degelijk een gevaarlijke drug."

Er gaan heel wat stemmen op die menen dat cannabis roken niet zo heel schadelijk is voor je gezondheid. De drug zou niet verslavend zijn en weinig effect hebben voor je gezondheid op lange termijn. "Complete onzin", klinkt het bij professor Wayne Hall van King's College London, die advies geeft aan de World Health Organisation. "Cannabis is zeer verslavend, veroorzaakt mentale gezondheidsproblemen en maakt de weg naar harddrugs vrij."

"Als cannabis niet verslavend is, dan is heroïne dat ook niet", maakt Hall enkele argumenten met de grond gelijk. "Het is moeilijker om te stoppen met cannabis dan met heroïne. Dat gaat meestal gepaard met angst, slapeloosheid, stoornissen van je eetpatroon en depressies. Zelfs na een behandeling begint meer dan de helft binnen de zes maanden opnieuw."

Het is wel zo dat het onmogelijk is om een overdosis cannabis te nemen, maar dat maakt de drug niet minder gevaarlijk. "Er is het gevaar op kanker en hartproblemen, maar vooral de mentale effecten zijn gevaarlijk." Hall vond immers een duidelijke link met psychoses en schizofrenie, zeker bij tieners. Het risico op mentale problemen wordt zelfs verdubbeld als je cannabis rookt. 

Wie rookt, doet het ook een stuk minder goed op intellectueel vlak, en met de auto rijden na het roken verdubbelt je kansen op een ongeluk. Zwangere vrouwen zijn ook een risicogroep: het gewicht van de baby lijdt sterk onder het roken van de drug.

Hall hoopt nu voor eens en voor altijd de misverstanden rond cannabis de wereld uit te helpen. "Het is levensgevaarlijk, en het wordt tijd dat overheden en instanties ook actie ondernemen tegen deze drug." Legaliseren was volgens hem ook niet de juiste optie. "De laatste decennia zoeken steeds meer mensen hulp voor hun cannabisverslaving, ook in landen waar het gebruik legaal is."