Niet zeker of hij homo is? Kijk in zijn ogen

doorEllen Provoostop 06/08/2012

Wetenschappers maakten het inschatten van de seksuele geaardheid van een potentiële partner net iets makkelijker: een snelle blik in de ogen van je 'crush' vertelt je namelijk de waarheid.

Professoren Ritch Savin-Williams en Gerulf Rieger volgden 165 mannen en 160 vrouwen, er zaten wel hetero- als homoseksuelen bij. Terwijl ze naar een filmpje van een masturberende man, vrouw of naar een neutraal landschap keken, werden hun pupillen gevolgd. Daaruit blijkt dat heteroseksuele mannen reageerden op de beelden van de vrouwen en homoseksuele mannen op die van mannen, biseksuelen vertoonden een reactie op beide geslachten.

Moeilijke dames
Vrouwen daarentegen zitten veel complexer in elkaar. Lesbische dames hadden grotere pupillen na het zien van seksuele beelden van andere dames, maar hun heteroseksuele geslachtsgenoten hadden dezelfde reactie op beide geslachten. Dit betekent volgens de professoren niet dat alle heteroseksuele vrouwen stiekem biseksueel zijn, maar wel dat hun subjectieve opwinding past niet bij hun lichamelijke opwinding. De reactie is volgens sommige experts een overlevingsmechanisme door het risico op verkrachting. Een vrouwenlichaam kan onafhankelijk van de werkelijke aantrekkingskracht reageren op een seksuele prikkeling, om zichzelf te beschermen.

Grote pupillen
Dus als je merkt dat wanneer je met een man staat te praten dat zijn pupillen groter worden, dan ben je zeker dat in elk geval al op het vrouwelijke geslacht valt. De pupillen worden al lang gebruikt om het niveau van opwinding bij mensen te meten. Ze worden bijvoorbeeld groter wanneer mensen een puppy of een vriendelijk gezicht zien.