Nieuwe anti-stress trend uit het Oosten: forest bathing

doorValérie Wautersop 24/09/2015

Shirin-yoku, forest bathing ofte 'bosbaden' is de nieuwste gezondheidstrend in Japan en Los Angeles. Bedachtzame wandelingen door het bos zouden de mens niet alleen opnieuw met de natuur verbinden, maar er ook voor zorgen dat je minder stress krijgt, je opgewekter door het leven gaat én dat je immuunsysteem erop vooruit gaat.

Deze manier van mobiele meditatie werd al in 1982 erkend door de Japanse overheid, en wordt door het nationale bosagentschap in Japan naar voren geschoven als een manier om je levenskwaliteit te verbeteren.

Qing Li, de president van de Japanse vereniging voor natuurwetenschappen, bestudeerde de effecten van bosbaden met de hulp van een zogenaamd gevoelsprofiel. Hij kwam tot de conclusie dat de gevoelens van stress, angst of woede bij de deelnemers aanzienlijk waren verminderd na een bosbad. Bovendien voelden ze zich krachtiger en levendiger. Volgens Li heeft dat alles te maken de boost die zo'n bosbad aan je immuunsysteem geeft. Dit komt omdat we dan lucht inademen die essentiële oliën bevat van de bomen en andere actieve componenten zoals limoneen, dat antibacteriële eigenschappen heeft.

Wil je zelf Shirin-yoku eens proberen, dan kies je best een bos dat makkelijk bereikbaar en toegankelijk is. Wandel niet te intensief: het wordt immers aangeraden dat je in vier uur tijd niet meer dan 5 kilometer aflegt. Rust even uit wanneer je daar zin in hebt, en zoek een gezellig plekje uit waar je even kan lezen of de natuur kan bewonderen. Neem gerust ook wat water of groene thee mee om tussendoor van te drinken, helemaal op z'n Japans.