Nieuwe behandeling borstkanker in Aalst en Dendermonde

doorRedactieop 29/04/2011

De borstkliniek in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst en die van Dendermonde starten volgende maand als eerste in ons land met het bestralen van borstkankerpatiëntes tijdens de operatie. Dat zou de behandeling met twee tot vijf weken kunnen verkorten. Tot nu toe is vijf tot zeven weken bestraling nodig. "De nieuwe techniek is een stuk minder belastend voor de patiëntes", zegt het hoofd van de Aalsterse borstkliniek.

"Intrabeam radiotherapie" is een doorbraak in de behandeling van borstkanker, waarbij de bestraling al start tijdens de operatie. Gedurende dertig minuten wordt er bestraald in een hoge dosis en heel precies gericht op het tumorbed, de plek waar het gezwel heeft gezeten.

Kortere behandeling
Volgens dokter Heidi Roelstraete is de methode al enige tijd goedgekeurd als onderdeel van de behandeling. "We zullen de techniek onder meer toepassen als boost voorafgaand aan een reeks van bestralingen. Het verkort de klassieke behandeling met twee weken tot drie à vijf weken."

Resultaten
Alleszins levert de studie die de patiëntes opvolgt die in de onderzoeksfase één keer werden bestraald, sterke resultaten op. Het onderzoek startte al in 1998. Er zijn gemiddeld vijf jaar verstreken na de eenmalige bestraling van duizenden vrouwen in 29 centra wereldwijd.

De resultaten zijn even goed als na de klassieke bestraling. Hervallen kan echter tot vijf à tien jaar na de borstkanker. Wellicht daarom laat Europese erkenning voor eenmalig behandelen op zich wachten. (belga/edp)