Nieuwe griepvariant kostte al het leven aan 15 kinderen in VS

doorLise Smoutop 05/01/2015

De griep dreigt dit jaar harder toe te slaan dan anders. De nieuwe variant komt overgewaaid uit Amerika en ons vaccin is er minder goed tegen opgewassen. In de VS stierven al vijftien kinderen.

Bij ons zal het griepseizoen binnen enkele weken beginnen, maar in de Verenigde Staten is er al sprake van een epidemie. Het virus dat er momenteel de ronde doet - een variant van de influenza A/H3N2 - lijkt sterker dan de beestjes van afgelopen jaren. Zo werden er al bijna 30.000 mensen zwaar ziek en kwamen al 15 kinderen om na besmetting.

Uit analyses blijkt dat de Amerikaanse griep de oversteek naar Europa inmiddels gemaakt heeft. "In Nederland, waar al meer mensen griep hebben dan in België, gaat het in de meerderheid van de gevallen om de Amerikaanse stam", zegt griepcommissaris Marc Van Ranst. "Het is onmogelijk in te schatten of deze variant in onze contreien effectief de belangrijkste zal worden dit jaar, maar de kans is wel groot."

Grootste probleem met die Amerikaanse griep: het vaccin is er niet goed tegen opgewassen. "Het biedt er de helft minder bescherming tegen", aldus nog Van Ranst. "Zo'n vaccin is nu eenmaal een gok: de Wereldgezondheidsorganisatie beslist elk jaar al in maart over de inhoud ervan voor de volgende winter. De laatste tien jaar bleek dat meestal te kloppen, dit jaar kan het minder optimaal zijn."

Lees er vandaag meer over in Het Laatste Nieuws, ook verkrijgbaar in digitale versie.