Hoe sexy lingerie patiënten van borstamputatie kan helpen

doorEllen Provoostop 20/06/2013

De 23-jarige Jasmine Morris creëerde na de onthulling van de borstamputatie van actrice Angelina Jolie een nieuwe lingerielijn. Deze sexy beha's voor overlevenden van borstkanker met protheses moeten vrouwen helpen opnieuw zich aantrekkelijk te voelen na deze ingrijpende operatie.

Ongeveer een op de acht vrouwen ontwikkelt op een bepaald punt in haar leven borstkanker. De bewustwording hieromtrent promoten is tegenwoordig een prioriteit voor de gezondheidszorg, maar niemand lijkt te geven om de 85 procent van de vrouwen die deze ziekte overleven en die moeten leren leven met het verlies van hun borsten. Veel patiënten die een amputatie ondergingen kiezen namelijk niet voor een reconstructie. Daarom moeten ze een speciale beha dragen voor hun protheses.

Waarom niet?
Slechts weinig winkels hebben dit soort lingerie in hun gamma, waardoor velen deze online kopen. Het nadeel hiervan is dat ze de modellen niet kunnen passen voor de aankoop. Zelfs ondanks de onthulling van Jolie, staan grote lingeriemerken nog steeds niet te springen om speciale beha's in hun aanbod op te nemen. Een petitie verzamelde 130.000 handtekeningen om het Amerikaanse lingeriemerk Victoria Secret te overtuigen een lijn te creëren voor overlevenden van borstkanker, maar de procudenten hebben geweigerd omdat dit te ingewikkeld zou zijn.

Stijl en vorm
Daarom ontwikkelde Morris met Blossom vrouwelijke en sexy lingerie. Haar moeder was haar grootste inspiratiebron, Melanie moest tien jaar geleden onder het mes voor een borstamputatie. Zij maakte duidelijk dat niet enkel pascomfort, maar ook stijl erg belangrijk was. Zo zitten er strapless modellen in het gamma, als ook beha's die vooraan sluiten. Er zitten zakjes in waar borstprotheses in aangebracht kunnen worden. Een van de beha's heeft een verwijderbaar kanten inzetstuk dat de bovenkant van de protheses verstopt wanneer vrouwen een diepe decolleté willen dragen.

Jasmine hoopt dat heel wat bedrijven deze lingerie zullen aankopen. Ze creëerde ook een pasgids die personeel in kledingwinkels moet helpen dames te adviseren bij het passen. "Mijn moeder heeft alle modellen gepast, ze is er erg tevreden over. Dankzij haar wist ik veel over dit onderwerp. Ze is heel tevreden met het resultaat, ze is mijn persoonlijke model. Na haar zoektocht van 10 jaar heeft ze eindelijk sexy ondergoed gevonden dat zij ook kan dragen."