Nieuwe trend in plastische chirurgie: de 'Barbievagina'

doorInge Ringootop 22/01/2013

De vrouwelijke interesse in cosmetische ingrepen om hun vagina te 'verjongen' is al een tijdje in opmars. Terwijl aanvankelijk gevraagd werd om de kleine schaamlippen een beetje te vervormen en verkleinen, is er nu echter een nieuwe trend aan de gang: de Barbievagina. Doel? Een zo glad mogelijk geslachtsdeel waarbij enkel de buitenste schaamlippen zichtbaar zijn.

Vind je deze trend op het eerste gezicht een beetje bizar? Dan ben je niet alleen. Ook Kirsten O'Regan van het magazine Guernica had zo haar twijfels en stapte naar enkele plastische chirurgen in de hoop meer duidelijkheid te krijgen. De eerste dokter, Ronald Blatt, onderwierp haar meteen aan een uitvoerige uitleg: "Concreet zou je een rechte lijn krijgen van je clitoris naar onderen toe. Heel mooi en netjes."

Hij toonde bovendien hoe haar vagina er zou uitzien zonder dat die "afschuwelijke" kleine schaamlippen in de weg zouden zitten. Nadat Kirsten duidelijk liet blijken niet erg overtuigd te zijn, verzekerde de chirurg dat ze perfect voldeed aan de doorsnee patiënt.

Barbievagina
Je zou het aanvankelijk misschien niet vermoeden, maar dokter Blatt kan nog beschouwd worden als een vaginaliefhebber. Red Alinsod, de tweede dokter waarbij O'Regan op consultatie ging en uitvinder van de 'Barbievagina', gaat immers een pak bonter te werk. "Hij amputeert de kleine schaamlippen volledig", aldus een verbaasde O'Regan.

"Ik had eerder al schaamlipcorrecties uitgevoerd, maar ik kreeg steeds meer patiëntes over de vloer die alles weg wilden. Ze bleven me maar vragen om een 'Barbie'. Daarom heb ik een techniek ontwikkeld waarbij ze op een veilige manier deze comfortabele, atletische look kunnen bekomen", aldus dokter Alinsod.

© Getty images

Foutief ideaalbeeld
Na het onderzoekje van O'Regan kunnen we ons afvragen waarom vrouwen in hemelsnaam een geslachtsdeel willen hebben dat zoveel mogelijk gelijkenissen vertoont met dat van een plastic pop. De eerste 'schuldigen' die ons te binnen schieten zijn de media en de pornoindustrie waar voornamelijk perfect gevormde geslachtsdelen opduiken. Door telkens met hun neus op het kunstmatig in elkaar geknutselde 'ideaalbeeld' gedrukt te worden, worden vrouwen zo onzeker over hun vagina dat ze sneller geneigd tot drastische ingrepen over te gaan.

'Geldklopperij'
Hoewel we van een dokter zouden verwachten dat hij zijn patiëntes waarschuwt, gebeurt in de praktijk juist het tegendeel. "Ze verkondigen zelf het Barbie-ideaal en maken hun patiënten wijs dat ze na een schaamlipcorrectie meer zelfvertrouwen zullen hebben met als doel geld in het laatje te brengen", besluit O'Regan.

Nochtans houdt een ingreep heel wat risico's in, zoals littekens, infecties, pijn en gevoelloosheid. Heel tegenstrijdig, daar naast het esthetische aspect ook de versterking van lichamelijke sensaties bji veel vrouwen een rol speelt.