Nieuwste middel tegen diabetes: kaas

doorEllen Provoostop 24/07/2012

Kaas mag dan wel een dikmaker zijn, door twee sneetjes per dag te eten beperk je je risico op diabetes met 12 procent. Dat ontdekten onderzoekers.

Britse en Nederlandse onderzoekers bestudeerden het eetpatroon van 16.800 gezonde volwassenen en 12.400 patiƫnten met diabetes type 2 in 8 verschillende Europese landen. Wie dagelijks 55 gram kaas eet, loopt 12 procent minder kans op deze ziekte. Hetzelfde geldt voor yoghurt. Gezondheidsexperts raden af te veel zuivel te eten omdat dit rijk is aan verzadigde vetten. Dit verhoogt namelijk de cholesterol en zo ook het risico op diabetes.

Overgewicht
Maar de vorsers zeggen dat niet alle verzadigde vetten even schadelijk zijn als andere, sommigen zijn zelfs gezond. Een mogelijke verklaring is dat zogenaamde probiotische bacteriƫn in kaas en yoghurt de cholesterol verlagen, dit zou zelfs bepaalde vitamines leveren die diabetes kunnen voorkomen. Deze ziekte komt voor wanneer het lichaam niet genoeg van het hormoon insuline produceert om zelf de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Vaak is het een gevolg van obesitas. De symptomen van deze ziekte zijn overmatige dorst, vaak moeten urineren en constante vermoeidheid. Je kunt deze ziekte bestrijden door van eetgewoonten te veranderen, maar ook met medicatie. Als je dit niet goed verzorgt, kan dit tot ernstige complicaties leiden.

Evenwicht
Professor Iain Frame waarschuwt dat mensen niet massaal kaas moeten beginnen eten. "Het is belangrijk is een evenwichtig samen te stellen en je niet te concentreren op slechts enkele voedingsgroepen. Dus maak dat je genoeg fruit en groenten en weinig zout en vetten opneemt."