Nog een reden ontdekt waarom alcohol slecht voor je lever is

doorEllen Provoostop 11/02/2016

Alcohol richt schade aan in het lichaam van stevige drinkers omdat bacteriën uit de darmen sneller naar de lever bewegen, dat hebben wetenschappers aan de universiteit van San Diego onlangs ontdekt. De aanwezigheid van die bacteriën kan volgens de wetenschappers tot heel wat ziekten leiden.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat alcohol toxische stoffen kan produceren die cirrose, een trage aftakeling van de lever, veroorzaken. Tests bij muizen hebben aangetoond dat de consumptie van alcohol het niveau van antimicrobiële stoffen in de lever vermindert. Hierdoor verhoogt het risico op ziekten veroorzaakt door alcohol.

Wie veel drinkt heeft een lager niveau van antibiotica die van nature in de ingewanden voorkomen. Hierdoor krijgen de bacteriën vrijspel en kunnen ze veel makkelijker in het lichaam via de bloedvaten bewegen. Als het bloed door de lever gaat, dan kan de alcohol meer schade aanrichten door dit lagere niveau van antibiotica.

Onderzoeker Bernd Schabl: "Alcohol verhindert de mogelijkheid van het lichaam om de microben in de darmen onder controle te houden." De resultaten van dit onderzoek kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor leverziekten. "Als we manieren vinden om het verdedigingsmechanisme van het lichaam te herstellen, dan kunnen we leverziekten beter behandelen", verduidelijkt Schabl.

Uit studies bleek al dat patiënten die afhankelijk zijn van alcohol minder natuurlijke antibiotica in hun lever hadden, maar dat ze ook meer bacteriën in dit orgaan hebben. Nu weten we dus ook waar de bacteriën vandaan komen. De studie werd gepubliceerd in het magazine Cell Host & Microbe.