Nog moe en gestresseerd na het weekend? Dit is de reden

doorEllen Provoostop 14/04/2014

Voel jij je vaak op maandag niet uitgerust en zakt de moed je in de schoenen als je aan de nieuwe werkweek denkt? Door sociale verplichtingen, huishoudelijke taken, boodschappen doen en het regelmatig controleren van je werkmail is het weekend voor velen helemaal niet zo ontspannend als ze wel zouden willen.

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat een op de tien Australiërs zijn weekends niet als boeiend omschrijft, een op de vijf meldt zich ziek op maandag. De grootste oorzaken hiervan zijn het werk, familiale verplichtingen en de zorg voor huisdieren. Door deze lasten op onze schouders kunnen we niet optimaal van ons weekend genieten. Een kwart van de Australiërs controleert tot vijf keer per dag zijn werkmails in het weekend. Smartphones hebben heel wat werknemers in workaholics omgetoverd, ze kijken in het weekend en na de werkuren toch naar hun mails en voor ze het weten zijn ze weer met het werk bezig.

Een gebrek aan ontspanning in je vrije tijd kan echter je mentale gezondheid schaden en zelfs voor een relatiebreuk zorgen. Heel wat partners hebben het namelijk moeilijk wanneer ze weinig aandacht krijgen. Je kan meer uit je weekend halen door bijvoorbeeld je werkmails in het weekend uit te schakelen op je smartphone of het internet niet aan te zetten.

Is je sociale leven iets te veeleisend, dan kan het helpen om echt weg te trekken uit je normale omgeving. Twee naar zee of de Ardennen trekken kan al voldoende zijn. Als je weg bent voel je minder de druk om huishoudelijke taken te verrichten of  om af te spreken met vrienden ook waar je eigenlijk geen zin in hebt. Even ontsnappen kan erg therapeutisch werken en je nieuwe energie geven. Je kiest zelf je gezelschap uit, zo ben je er zeker van dat je tijd doorbrengt met mensen waar je echt bij wil zijn. Dit kan helpen je verstand even op nul te zetten. Achteraf voel je je als herboren en energieker. Ook zul je veel enthousiaster zijn om je maandag opnieuw op je werk te storten.