Nog steeds taboe: chronische darmziekten

doorRedactieop 14/10/2013

In België lijden ongeveer 30.000 mensen aan inflammatoire darmziekten (IBD), een term waaronder zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa vallen. Toch zijn slechts weinig mensen op de hoogte van de gevolgen die de ziektes op het dagelijkse leven hebben. Voor patiëntenorganisaties is het dan ook hoog tijd dat de aandoening uit de taboesfeer wordt gehaald.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn ongeneeslijke en niet-besmettelijke ontstekingsziekten van het spijsverteringsstelsel of maagdarmkanaal. Aanhoudende of terugkerende diarree is het bekendste symptoom van beide aandoeningen.

Invloed op sociaal leven
De patiëntenverenigen 'Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging' en 'Association Crohn-RCUH' vragen, naar aanleiding van de Nationale Crohn & Colitis Dag op 22 oktober, aandacht voor de sociale gevolgen van de aandoening. "Tijdens de onvoorspelbare periodes van opstoten moet een patiënt zich soms tot twintig keer per dag naar het toilet begeven. Dit vormt uiteraard een sociale handicap", luidt het in hun mededeling.

De patiënt komt vooral op de werkvloer belemmeringen tegen. Zo was meer dan een op de vijf patiënten het voorbije jaar meer dan 25 dagen afwezig omwille van zijn of haar aandoening. Ook reizen en sporten vormt daarnaast vaak een probleem.

Weinig bekend
Uit een enquête die de patiëntenverenigingen samen met het biofarmaceutische bedrijf AbbVie liet uitvoeren, blijkt bovendien dat de aandoening bij de meeste mensen nauwelijks bekend is. "De symptomen van deze ziektes zijn niet gemakkelijk bespreekbaar en er rust dikwijls nog een taboe op", zegt professor De Vos, gastro-enteroloog aan het UZ Gent. "Patiënten aarzelen bijgevolg om zelf met hun ziekte naar buiten te komen, wat zich op zijn beurt uit in een toenemend onbegrip door buitenstaanders."

"Nochtans zou een beter inzicht een begripvollere houding kunnen stimuleren", aldus Daniëlle Staes, voorzitster van de Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging. "Er is dus nood aan een algemene sensibilisering."