Nog steeds taboe: man die naar plastische chirurg stapt

doorEllen Provoostop 06/07/2012

Steeds meer mannen laten zich overtuigen om een cosmetische ingreep te laten uitvoeren, maar het taboe hierrond is bij het mannelijke geslacht toch nog steeds groter dan bij dames. Experts zeggen dat een natuurlijk resultaat voor hen nog belangrijker is.

Beautyexperte Antonia Mariconda: "Wanneer een man naar de plastische chirurg gaat, krijgt hier toch nog meer reacties op dan een vrouw. Daarom kunnen zij best oppassen met cosmetische ingrepen. De meesten willen een discreet resultaat, want ze willen niet dat het lijkt alsof ze een stapje te ver zijn gegaan. Het resultaat kan dan erg drastisch en onnatuurlijk zijn. Vrouwen kunnen de sporen van plastische chirurgie makkelijker verstoppen met make-up of hun kapsel, maar bij mannen is het vaak meteen duidelijk wat ze hebben laten doen."

Vooroordelen
Plastisch chirurg Ayham Al-Ayoubi zegt dat meer heren een subtiele cosmetische ingreep willen ondergaan. "De laatste twee jaar zag ik een aanzienlijke stijging van 30 procent van het aantal mannelijke patiƫnten. Velen vragen voor een liposuctie met lasers om hun huid strakker te maken en hun vet vorm te geven. Dertigers en veertigers die veel sporten en gezond eten, krijgen te kampen met hardnekkige opstapelingen van vet die maar niet willen verdwijnen, wat ze ook doen. Mannen krijgen vaker met vooroordelen te maken, ze moeten vaker negatieve opmerkingen aanhoren wanneer ze naar de plastische chirurg stappen. Daarom zijn ze hier discreter over en vermijden ze het onderwerp met hun vrouwen en partners, zelfs met hun beste vrienden zullen ze er niet over praten."

Communicatie
Maar niet enkel discrete procedures zijn steeds populairder, het laatste jaar steeg de vraag naar een buiklift bij Britse mannen. Deze ingreep werd vroeger voornamelijk aan vrouwen gelinkt. Ook vragen ze steeds vaker om een neuscorrectie of een facelift. Je vermijdt best een mislukte operatie door op voorhand te praten met de chirurg over je verwachtingen en het resultaat voor je beslist welke procedure je ondergaat.