Ochtendhumeur is dagelijkse kost voor 1,5 miljoen Belgen

doorLynn Formesynop 23/04/2015
Maakt de wekker jouw ook zo grumpy?

Zowat één op zes Belgen stapt bijna dagelijks met het verkeerde been uit bed. Vooral jonge mensen (16-34 jaar) lijken gevoelig te zijn voor een ochtendhumeur, al hebben ze dat helaas vaak aan zichzelf te danken. Ruim zes op tien knorpotten kampen namelijk met een onregelmatig slaappatroon en kruipen zelden of nooit op tijd onder de wol. Dat blijkt uit cijfers van het 'Hoe grumpy is België?'-onderzoek, gevoerd door iVox.

Een ochtendhumeur kan zich op verschillende manieren uiten. Belgen in grumpy-modus herken je vooral aan het feit dat ze:

Niet praten (21,6%)
Alles op automatische piloot doen (18,2%)
Het eerst uur niet aanspreekbaar zijn (15,5%)
Kort van stof zijn tegen iedereen (11,2%)
Gevoelig zijn voor licht en geluid (8,5%)

Verzachtend
Uit de studie in opdracht van Douwe Egberts blijkt dat koffiedrinken (verrassing!), snoozen, ontbijten, de kamer verlichten en naar muziek luisteren verzachtend werken. Ook slaapexperten bogen zich over de kwestie. Zij stellen dat het inderdaad goed is om daglicht binnen te laten, een muziekje op te zetten en aangename geuren (waaronder koffie) op te snuiven.

Vooruit met de geit
Snoozen blijkt daarentegen echt geen goed idee. Wie last heeft van een ochtendhumeur kan beter bewegen in plaats van zich nog een paar keer om te draaien. Ook water in je gezicht sprenkelen en praten kan wonderen doen. De ultieme manier om te voorkomen dat je pissig opstaat, is uiteraard te werken aan een gezondere slaaproutine. Klik gerust op onze lees-ooks voor meer tips.