Ochtendhumeur? Zo maak je het erger en zo los je het op

doorLien Buyckop 21/06/2012

Ben je deze ochtend niet goed gezind? Dan ben je zeker niet de enige, want zes op de tien volwassenen staan regelmatig op met een slecht humeur. Bovendien maken veel dingen het nog erger, maar gelukkig zijn er ook manieren om je ochtendhumeur te doen verdwijnen.

Gemiddeld hebben we er zo'n twee keer per week last van, vooral ten gevolge van een slechte nachtrust of het vooruitzicht van een drukke dag op het werk. Zo voelt één op tien zich 's morgens uitgeput, terwijl een bijkomende tien procent knorrig wordt door de stress. Bij één op vier gaat het nog verder: zij worden automatisch wakker met een slecht humeur, vaak zonder enige reden.

"Wakker worden met een slechte stemming is iets dat iedereen wel eens meemaakt. Maar wij stelden vast dat meer dan 6.000 ochtenden in ons leven erdoor geruïneerd worden, dat is toch erg veel", zei een woordvoerder van het Britse Triton Showers, die de enquête uitvoerde bij 2.000 volwassenen.

Zo wordt het erger
Daaruit bleek dat het humeur er ook niet op verbetert nadat ze er eindelijk in slagen om uit bed te komen. Het zien van slecht weer bij het openen van de gordijnen maakt alles nog erger, net zoals een lege melkfles. 44 procent heeft dan ook een dagelijkse routine, waar ze niet van willen afwijken. Voor 49 procent is vertrekken zonder een douche of koffie al genoeg om hun hele dag te verpesten.

Bij anderen verslecht het humeur als andere gezinsleden ruzie zoeken of als één van hen te lang onder de douche staat. Bij 14 procent is de tijdsverdeling van de badkamer een groot probleem, terwijl 16 procent aangaf dat er 's morgens altijd gevochten wordt om de badkamer.

Ook een auto die niet start of het missen van bus of trein, zorgt vaak voor een slecht humeur. De helft van de ondervraagden werkt dat uit op zijn partner, terwijl één op vier toegaf dat de kinderen er het slachtoffer van worden. Een moedige tien procent neemt zijn slechte humeur dan weer mee naar het werk, waar hij het op zijn baas uitwerkt.

Zo los je het op
Dat gebeurt echter niet zo vaak, want meer dan de helft van de ondervraagden voelt zich automatisch beter door zijn eerste kopje koffie of thee van de dag. Bij drie op tien gebeurt dat door het zien van de zon. Ook een hete douche doet het slechte humeur bij één derde van ons verdwijnen, terwijl 21 procent voordeel haalt uit een koude douche.

Verrassend genoeg verdwijnt het slechte humeur bij 26 procent na aankomst op het werk. Lang duurt het ochtendhumeur dan ook niet. De meeste ondervraagden gaven aan dat hun knorrige gedrag al verdwijnt rond kwart na acht.

Nochtans is het nog beter als je helemaal geen ochtendhumeur hebt. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Toronoto bleek namelijk dat ochtendmensen over het algemeen gelukkiger én gezonder zijn dan nachtuilen, die 's morgens niet uit hun bed raken.