Ochtendmens droomt vaker dan avondmens

doorredactieop 12/03/2015

Avondmensen dromen minder dan ochtendmensen. Dat blijkt uit een online onderzoek van Nele Marcoen en Iris Vantieghem van de onderzoeksgroep Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek werd gevoerd naar aanleiding van de Dag van de Slaap op 13 maart.

Avondmensen zijn mensen die gemiddeld later gaan slapen. "Dat is grotendeels genetisch bepaald. De meeste mensen zijn ergens tussenin, adolescenten zijn eerder avondmensen", zegt Nele Marcoen. Dat avondtypes minder dromen, is omdat ze minder vaak ontwaken in hun REM-slaap, wanneer mensen juist het meest dromen.

Invloed overdag

Mensen komen verschillende emoties tegen in hun dromen, blijkt ook uit het onderzoek: 63,6 procent van de respondenten geeft aan vreugde te ervaren tijdens hun dromen, maar ook angst komt bij 62,2 pct van de respondenten voor. De respondenten geven in minderheid aan dat ze gespannen dromen hebben, maar allemaal ervaren ze in hun dromen verschillende emoties als angst, vreugde of woede. Overdag blijven dromen hun invloed hebben. Maar liefst 35 procent verklaart het effect van een droom de hele dag te kunnen voelen.

Maar 3,8 pct van de deelnemers geeft aan zich nooit een droom te kunnen herinneren. Bijna een derde herinnert zich enkele keren per week zijn of haar droom. En 6,3 pct geeft aan verschillende keren per week nachtmerries te hebben.

Momenteel werd de enquête ingevuld door 1.600 mensen. Het onderzoek loopt nog tot 30 maart: http://www.vub.ac.be/EXTO/sleep