Olijfolie verbergt heel wat beautygeheimen: ontdek ze hier

doorRedactieop 14/10/2011

Voor de oude Grieken was olijfolie het vloeibare goud waarmee ze olielampen vulden, voedsel bereidden, wonden genazen en ja, zelfs schoonheid verkregen.

Zoveel duizenden jaren later is het voor de meesten van ons enkel nog onmisbaar in de keuken. Toch biedt olijfolie heel wat voordelen, die in onze dagelijkse schoonheidsrituelen kunnen worden toegepast én op ons hele lichaam.

Beautygeheimen
Hier volgen een aantal redenen waarom dit vloeibare goud niet alleen naast het kookvuur hoort te staan, maar ook een vaste plaats verdient in de badkamer en zelfs in het medicijnenkastje.

Vooraleer ik de toepassingen op een rijtje ga zetten, eerst even een praktische tip. Zorg voor een plastiek, kneedbaar flesje en vul het met de fijnste extra vierge olijfolie die je kan vinden. Voeg bijvoorbeeld een paar druppels lavendelolie toe voor een aangenaam parfum.

Droge huid
Maak eerst komaf met dode huidcellen. Hiervoor kan je raar maar waar nog iets uit je keukenkast halen. Voor een goede exfoliatie doe je simpelweg wat fijne, witte suiker op een washandje en met milde wrijfbewegingen verwijder je de dode huid.

Daarna spoel je alles even weg onder de douche en neem je wat olijfolie om het zachtjes in te masseren over je hele lichaam. Resultaat? Een huid als fluweel!

Ook voor je snoet kan olijfolie wonderen doen. Doe een druppeltje in je hand en dop het heel rustig op je huid. Om te vermijden dat je een vettig effect krijgt, neem je een tissue en dop je het teveel aan olie weg. Je gezicht zal er zacht, gezond en gehydrateerd uit zien.

Reiniging
Geen betere manier om make-up te verwijderen. Zelfs van je ogen! Olijfolie kan de strafste waterbestendige mascara doen verdwijnen, dus vergeet die chemische producten die je ogen kunnen irriteren. Allergische reacties op olijfolie zijn namelijk zo goed als onbestaand.

Strohaar & roos
Ook bij uitgedroogde haren past een olijfolietrucje. Zeker voor haar dat beschadigd is door veelvuldig kleuren of drogen, is dit de perfecte conditioner. Masseer wat in je haar en wikkel er vervolgens een warme handdoek rond. Doe even een uurtje iets anders en was daarna je haar zoals je altijd doet.

Als je haar helemaal droog is, neem je nog een paar druppeltjes die mooi over je handenverdeelt, zwier je al je haren even naar voor en ga dan vanuit je nek met je handen door je haar. Glanzend en gezond is het resultaat! Let wel, gebruik zeker niet teveel, om een vettige look te vermijden.

Zelfs als je last hebt van roos, kan je het met olijfolie bestrijden. Masser een licht laagje op je hoofdhuid en laat het een paar uurtjes trekken vooraleer je onder de douche of in bad gaat.

Gladde benen
Weg met dat scheerschuim of de straffe, chemische 'smeer en spoel weg'-producten. Wrijf wat olijfolie op je vochtige huid en ga voor gezonde, gladde en gehydrateerde benen. Uiteraard kan je deze techniek ook toepassen op andere delen van het lichaam.

Geneesmiddeltje
Tot slot nog een aantal genezende effecten van olijfolie bij elkaar. Heb je last van zonnebrand, uitslag, kleine wondjes of insectenbeten? Breng dan voorzichtig wat olijfolie aan en laat de zones onbedekt. Het zal wonderen doen voor de jeuk en versnelt het genezingsproces. Voor de jonge mama's of mama's in spe: het doet ook wonderen bij luieruitslag.

Tot zover de theorie...nu tijd voor de praktijk? (lf)