Om níét van te huilen: uiensoep met een verrassing

Oké, tijdens het bereiden van dit hartige soepje zul je waarschijnlijk wél huilen. Want wie kan in godsnaam een stel uien snijden zonder het droog te houden? Maar eens dit hartverwarmende gerecht op tafel staat én aangevuld wordt met heerlijk knapperige kaascroutons - surprise! -, zullen die tranen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Dit heb je nodig:

  • 4 grote uien, in halve ringen
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 l volle melk
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 el verse tijmblaadjes
  • 2 el gehakte peterselie
  • 1 el mosterd
  • 2 el bloem
  • 1 witte piccolo
  • 4 el emmentaler
  • boter
  • peper en zout

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Verhit een klontje boter in een diepe pan en bak de uien met de look glazig. Roer de bloem erdoor en laat even meebakken.
Stap 2: Voeg de melk, de tijm en de bouillonblokjes al roerend toe en breng aan de kook. Laat een tiental minuten sudderen.
Stap 3: Roer er de mosterd en 2/3 van de peterselie door en breng verder op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over het benodigde aantal kommen.
Stap 4: Snij de piccolo in sneetjes. Strooi er de kaas over en leg ze even onder de grill. Leg de sneetjes op de soep en bestrooi met nog wat extra peterselie.