Onbeschaamd: Ouders bemoeien zich met tienerliefde

doorElke De Pourcqop 04/10/2012

Ouders die niet akkoord gaan met het lief van de zoon of dochter, voelen zich niet te beschaamd om het prille koppel uit elkaar te halen. Toegegeven: het gaat om een minderheid (1 op vijf), al is niet duidelijk of dat is omdat de andere ouders blij zijn met het lief of ze zich niet willen bemoeien.

Een gewaarschuwde tiener is er twee waard: hoe gaan mama's en papa's om met een liefje dat ze maar niets vinden?

1)    Ruzie stoken
2)    Verbieden om elkaar te zien
3)    Telefoonboodschappen niet doorgeven
4)    Gsm's in beslag nemen of verstoppen
5)    Afluisteren van gesprekken
6)    Het kind volgen en de tortelduifjes confronteren

Moeders zijn het ergste, en één op drie gaf al toe een liefje 'dat niet goed genoeg was' te hebben weggepest.  Bij de vaders is dat iets minder: 1 op 4.

Uit de bevraging bij 2.000 ouders bleek dat een op drie al eens een liefje afkeurde. Bij 10 procent ging de afkeer zover dat ze alles gedaan hebben wat ze konden bedenken om ze uit elkaar te krijgen.

Dat zijn de extremen: in totaal zijn er dubbel zoveel ouders die op een of andere manier proberen de tienerliefde te saboteren.  

Waarom? Het lief:

-    Is niet goed genoeg (25 procent)
-    Is te oud (24 procent)
-    zorgt voor te veel problemen (23 procent)
-    komt uit een slechte familie (22 procent)
-    woont in 'de verkeerde buurt' (16 procent)

Ook slechte schoolresultaten, rokers en drinkers of rare hobby's, een snelle wagen of tatoeages maken een slechte indruk op ouders.

Driekwart van de ouders volgt de liefjes met argusogen, de helft heeft er een probleem mee dat hun kind een relatie heeft.

Zoon- of dochterlief volgt niet altijd zomaar braaf het advies van mama en papa: bij 10 procent zorgt de afkeuring van de tienerrelatie voor problemen in de ouder-kindrelatie, met vele ruzies en slaande deuren tot gevolg.